Friday, December 25, 2009

Nur Aqilah


Ana masih belum berkesempatan bercerita tentang anak sulung ana, Nur Aqilah. Nak ceritalah serba sedikit tentang si kecil ini. Nur Aqilah dilahirkan pada 14 Mac 2005 dengan berat semasa lahir adalah 675gm! Lahir pada usia kandungan Ana, 7 bulan lebih. Dilahirkan secara pembedahan. Selama 4 bulan pertama, dia ditempatkan dalam inkubator di wad NICU Hospital Tuanku Fauziah, Perlis. Mungkin juga ada yang pernah terbaca tentang cerita Aqilah dalam beberapa majalah Karangkraf...PA&MA, Rapi dan Mingguan Wanita keluaran sekitar tahun 2005-2006 (maaf yer, tak dapat nak kepilkan muka depan majalah tersebut kerana semuanya ada dalam kotak).Kalau sesiapa yang ada anak pramatang, mesti faham betapa susah dan cerewetnya untuk menjaga dan memelihara mereka. Ana mula menjaga Aqilah sepenuhnya selepas 4 bulan, pada ketika itu, Aqilah baru seberat 1.7kg. Bayangkan, umur 4 bulan tapi berat baru 1.7kg macam umur baby baru lahir. Berat dia memang lambat bertambah. Sampai sekarang, ketika usia 4 tahun lebih, beratnya hanya 11kg sahaja. Tapi ketinggiannya normal seperti ketinggian kanak-kanak sebaya dengannya. Percaya tak, ketinggiannya hampir mencecah paras ketiak ana? Eh,ke Ana yang rendah?Huhu....Pada usia setahun 9 bulan, Aqilah dah ada adik perempuan dan pada usia 4 tahun 2 bulan, Aqilah dapat lagi seorang adik perempuan. Dia sememangnya sudah menunjukkan tanda-tanda sebagai seorang kakak. Sudah boleh diharap dan boleh disuruh untuk buat sesuatu kerja sesuai dengan usianya. Suka menyanyi, suka menari.

Sebenarnya ada banyak lagi nak cerita. Tapi takpalah, nanti Ana sambung lagi. Oh, ya, sebelum terlupa, kredits untuk adik Ana, Shuhada GeGe yang tolong tangkap gambar ni. Nice pic! Tak lupa juga jutaan terima kasih buat para doktor dan jururawat-jururawat di Wad NICU Hospital Tuanku Fauziah, Kangar, Perlis yang telah bertungkus lumus menjaga dan merawat anak Ana. Semoga Allah merahmati dan memberkati jasa anda semua.

Tahun depan, Aqilah dah nak masuk tadika. Selamat melangkah ke dunia baru,sayang!

Friday, December 11, 2009

Merajuk???


Koh..koh..koh....ish..ish..buat-buat batuk pula. ^_^
Ha, kenapa entri ni? Sajalah nak cerita serba sedikit. Perasan tak? Sekarang cukup susah nak merajuk seperti stail dulu-dulu? Tau..perasan sangat-sangat. Berbeza. Tak sama. Ish..ish..Apa yang tak samanya?
Kalau dulu, bila merajuk, boleh...
  1. Duduk dalam bilik sambil menenangkan fikiran
  2. Duduk diam-diam, tanpa ada sebarang gangguan
  3. Boleh karang cerita sampai 3,4,5 helai muka surat
  4. Boleh makan dan minum sesuka hati
  5. Dalam fikiran, Ana yang merajuk, ini adalah tentang prinsip diri Ana
Tapi, sekarang, kalau merajuk:
  1. Ana dah tak boleh bersendiriaan macam dulu. Ada 3 orang puteri yang menuntut perhatian Ana.
  2. Ke mana sahaja Ana pergi, ada saja yang membuntut (mengekor)
  3. Adlin dah melalak bila tidak didukung, atau bila menjauhkan diri darinya
  4. Iwani nak mengendeng sahaja dengan Ana, Contoh: "Mama,mama. Nak mama pegang, nak mama dukung." Sanggup buat telatah rewind (maksudnya, dia boleh patah balik ke tempat asal, semata-mata nak suruh Ana pergi ambil dia untuk ke tempat di mana Ana berada sebelum itu) Paham tak? Ana pun tak paham apa yang Ana tulis.
  5. Kalau Ana masuk bilik, duduk bersendirian (sorang-sorang ler, maksudnya) sat lagi..tok..tok..tok.."Mama, buka lah pintu. Wani nak pi mama." Huhu..sayukan?
  6. Aqilah? Dia lagi cerdik. "Mama, mama teriak ye? Janganlah teriak. nanti Ilah habaq abah. Abah, mama teriak. Satgi abah beli kelet (cokelat) kat mama" sambil tangan dia kesat air mata yang mengalir kat pipi Ana --- Waaaa, malunya!!!
Habis tu, macam mana nak merajuk? Kadang-kadang keluar juga ayat seperti ini,
"Semua masa mama buat untuk Abah, Aqilah, Iwani dan Adlin. Bila pula masa untuk diri mama?"
(selingan Iklan Horlicks)

...
...
...
...
 Bila muhasabah diri balik ...

...
...
...
Mana boleh ana sendiri? Ana tak lengkap tanpa mereka. Abang (suami), Anak-anak (Aqilah, Iwani dan Adlin) adalah hidup Ana. Nyawa Ana. Semangat Ana. Jiwa Ana. Dah bersatu dalam darah Ana, dalam nafas, dalam roh.  Tu dia bahasa kau guna bombastik tak hengat, Ana.


Tak payah lah merajuk. Tak cool la. Buat derk sudahlah.

Sunday, December 06, 2009

Bershoping di Tesco


Cerita lama. Dah lama tak keluar shopping. Bila dah dapat gaji terus ajak Cik Abang pergi TESCO. Lagipun banyak barang-barang keperluan yang dah habis. Aqilah dan Iwani dah terkinja-kinja nak main permainan yang ada bersebelahan dengan POPULAR Bookstore. Memang pantang nampak! Jadinya, anak-anak dibiarkan bebas berlari, mamanya parking troli barang depan kedai buku sambil cuci mata, tengok buku-buku terbaru. Adlin? Of course lah dengan Ana. Kali ni best, dia mau duduk kat tempat baby. Tak larat dah nak usung comforter dia. Lagipun dia dah semakin besar. Sebagai kenangan, layan jer gambar anak-anak ni.

Friday, December 04, 2009

Sekilas di halaman minda ...


"Success is a journey, not a destination"
Ben Sweetland



Wednesday, December 02, 2009

Fuhhh.. leganya..


Assalamualaikum...

Hmm, rasa-rasanya dah boleh tarik nafas lega dan berasa sangat-sangat puas hati. Rumah dah siap kemas. Cuma nak tambah banner skit jer lagi. Ingat nak ubah lagi template, tapi bila fikir balik, nak tukar ke template ni pun makan masa berminggu-minggu. Adoih...
Oklah tu. Template ni pun dah boleh masukkan link yang Ana rasa sesuai untuk dikongsi bersama. Jadinya tak ada lah nampak cam tak ada makna jer blog ni atau tiada matlamat/ objektif. Sekurang-kurangnya ada juga ilmu yang boleh dikongsi bersama selain daripada bertujuan seperti diari kehidupan jer, kan?
Oh, ya! Lagi satu, harap jangan berasa pelik apabila membaca dalam blog ini. Ada rasa kelainan tak? kekeke..
Bahasa yang digunakan agak skema. Diulangi... agak skema yer. Tapi susah juga nak kekalkan Bahasa Malaysia yang betul. Huhuhu.. Mesti nak tercampur juga bahasa pasar/ loghat daerah. Harap maaf, ya.
Akhir sekali, Ana nak ucapkan "Selamat Datang" buat semua rakan blog dan semoga memperolehi ilmu. Ana juga turut mengalu-alukan komen dan pandangan daripada semua.

Saturday, November 28, 2009

Aidiladha dan Nur Iwani



Salam Aidiladha buat semua khasnya rakan-rakan (followers) yang rajin menjengah ke sini. Tak lupa juga kepada kak NZA dan kak Anita yang menjengah di hari raya. Huhu..maaf ya, masih belum sempat berkunjung balas. Masih pening dengan perubahan baru dalam rumah ni. Baru dok belajar-belajar nak tukar template dan dalam masa yang sama tak mahu semua widget yang lama hilang. Susah sungguh kan? Kena faham betul-betul dan kena pandai baca kod html jugak. Waaaa.... menyesal tak belajar betul-betul masa kat Universiti dulu. Sekarang, kan dah merangkak-rangkak. Nanti bila rumah ni dah stabil, Ana akan qada' balik kunjungan semua. ^_^ 
Sempena Adiladha ini juga mengingatkan kembali kenangan bersalinkan Nur Iwani 3 tahun lalu. Cahaya mata kedua. Sebenarnya bukan jatuh tepat-tepat 10 Zulhijjah, tapi pada 9 Zulhijjah. Tapi tarikh ni, Insyallah, Ana tak akan lupa. Kalau nak diikutkan kalendar Islam, umur Nur Iwani memang dah genap 3 tahun. tapi kalau ikut kalendar Masihi, tak cukup lagi. Tarikh lahirnya 30 Disember. Hahaha...anak hujung tahun 2006. Nak keluar awal. Tak sempat nak tunggu due date sebenar pada awal tahun 2007.
Nak cerita serba sedikit tentang kelahiran puteri yang rajin melaram ni. Ana ni kalau mengandung, mesti ada kes kurang air ketuban. Jadinya, untuk mengelak kompilasi pada bayi dalam kandungan, doktor suruh bersalin awal. Macam mana nak bersalin kalau tak rasa sakit? Jawabnya, kena induce ler.

Tuesday, November 10, 2009

Pendidikan Anak-anak


Kenapa lah ana baru tersedar? Ana dah banyak ketinggalan dalam pendidikan anak2. Bila baca blog rakan2 maya yg lain terasa bagaikan ana ni masih belum mampu menjadi seorang ibu yang baik. kesian kat anak2 ana? Kadang2 Aqilah @ Iwani bernyanyi @ mengira tanpa ana sedar mereka dah pandai dalam beberapa perkara & ana ketinggalan tentang perkara ini. Kalau ana ambil berat ntah2 aqilah dah boleh membaca. Walaupun dia anak pramatang, tapi pemikirannya sama seperti anak2 lain yang seusianya. Sungguh tak sangka, dia adalah bayi yang ketika lahir hanya seberat 675 gram!

Friday, November 06, 2009

BEETHOVEN VIRUS

Assalamualaikum...der orang tak? Hahaha..dah bersawang rupanya umah chek ni...Tau kenapa?
Ini gara-gara pengaruh cik abang lah ni..yang tetiba suka tengok drama bersiri Korea plak...kikikiki..
Cik Abang ni tak penah2 dok tengok citer2 Korea ka..Jepun ka..indon ka..tetiba tersangat la suka siri drama Korea tajuk Beethoven Virus ni. Ana yang mula-mula buat2 tak kisah pun dah tersangkut sama. La ni gambar ni masih ditayang kat TV8 pukul 8-9 mlm kot. Sori lah nuu, ana tak tengok citer ni melalui tv sbb cik abang dah download siap dari Internet. So, bila ujung minggu ja kami melepak depan tv tgk citer tu 3-4siri serentak. Aci tak? Ngehngehngeh...jgn mare...Abang ni memang camtu. Gila meng 'download' (sori para guru bahasa Malaysia/Inggeris - bahasa rojak) filem ka..drama ka..sebab tu x kisah sangat kalo terlepas gambar2 yg best kat tv sbb leh dapatkan online. Lagipun keja cam ana ni mana lah nak boleh tengok citer2 yang best ikut jadual siaran. Mesti ada terbabas jugak.

Friday, October 23, 2009

Lagi kisah Nur Adlin


Hmm..rupa-rupanya kejadian cirit-birit yang melanda Nur Adlin petanda dia nak meniarap.Kekeke..agak jer lah. Cepat jugak Adlin ni, baru jer masuk 4 bulan, dah leh niarap. Sekarang ni kena dok pantau sbb dia dah mula suka tido sambil meniarap, ada jg bahayanya kalo tiada org nak tgk2 kan. Takut dia sembam muka.

Thanks to yatie chomeyl
Melalui blog dia, Ana belajar buat watermark atau dlm bahasa Melayu dipanggil hakcipta :p
kekeke..risau gak kalo ada org2 yg tak bertanggungjawab curik gambar anak kiter & claim tu anak dia...psycho kot org tu..hiiii...mintak simpang. Penat2 kita ngandung 9 bulan, sakit bersalin bagai nak rak tetiba ada org lain leh claim tu anak dia...Ish..ish..
Amacam yatie...ok tak trademark akak...kekeke...terima kasih banyak2 yek...

Wednesday, October 21, 2009

Sendri langgar...sendri mau ingat aa..



Ini gara-gara kecuaian Ana sendri. Slalu buka pintu pagar lipat masuk sebelah dalam. Sebelum nak undur kuar ke belakang, tengok cermin pandang belakang dulu. Tapi masa nak jadi, langsung tak kelebet dah. Terus undur jer, sedar-sedar bunyi PRAKK! Ah, sudah..buntut keta dah langgar pagar. Kuar keta tgk, bumper dah retak, cermin belakang calar sket...huhu..apa lah nasib..cuai betul ana ni. Pintu pagar tu ana tak buka bagi abis betul.
So, moral of the story.... kena pandang belakang..sebelum undur keta...
sob..sob..

Tuesday, October 20, 2009

Budak nakal selalu....

Ini crita lama..tp semedang dok tgh free & dok tgh ngadap lappy ni sambil2 layan farmville..kekeke..

Orang tua2 kata budak nakal slalu dapat sakit..tp itulah dah nama pun budak2. Takdak nya nak menyesal pon. Teriak masa sakit aja. Bila dah ok, nakal menjadi-jadi balik. So, layan je lah gambar Aqilah selepas terjatuh atas jalan tar depan umah. Udah dilarang, tapi nak buat juga itulah jadinya. Tapi sekarang langsung x kisah. Memang berparut juga kepala lutut tu. Macam2 anak2 ni...dah tak terlayan dibuatnya...agak2 macam manalah pengasuh kat nurseri yang jaga anak2 Ana yang nakal tak hengat ni...huawaaa...






.

Berhenti Kerja

Khas buat yang bekerja pejabat & kerja syif macam Ana..
Pernah tak terpikir untuk berhenti kerja? Huhu..napa Ana? Tak siok keja sekarang?
Siok.Sonok. Tapi... truk lah skrg ni. Kalo nak ikut2...ada lagi keja lain yg lebih teruk dari keja Ana. Tp ana rasa cam dah tak berkembang prestasi ana. Asyik macam tuuu jer..sob..sob..
Hasrat nak fully breastfeed pun gagal. Cian Adlin. Rugi jer bli pam susu mahal2. Avent tuh! Huwaaa...
Susah dgn keadaan & suasana kat opis ni. Susah nk dpt sokongan & pemahaman.
Rasa cam nak keja sendri jer..nak keja kat umah. Takyah antar anak2 kat nurseri. Jaga sendri. Asuh sendri. Takyah susah ati anak2 kena jangkit demam ke selsema ke batuk ke. Leh tengok depa membesar depan mata. X penin2 kepala nak siap2kan barang depa lg. xyah bayar duit nurseri lagi.
Leh masak, basuh baju, kemas umah dengan tenang & aman setiap ari. Ujung minggu leh rileks sambil g jejln. Huiks!

Adoihhh..ngong lah Ana ni. Kalo tak keja..sapa nak bayar PTPTN Ana. Huwaa...x patut tau. Nak kena bayar balik PTPTN yg dok x abis2 dgn kos pentadbiran nya. Bila nak potong ntah! Geram tau. Kerana PTPTN hidup Ana terbeban. Nyesal..nyesal amik pinjaman ni. Sapa2 yg ada anak2 yg bakal masuk u..xyahlah dok suka2 nak amik PTPTN. Ana bgtau sungguh. Tension oo..dok x abis2 bayar utang kos pentadbiran dia aja.

K..dah le..penat aa..sori yek..membebel sengal plak ari ni. =p
Kekekeke...

Wednesday, October 07, 2009

Usia Adlin genap 4 bulan...





Anak Ana yg no3, Nur Adlin dah genap berusia 4 bulan. Hari ni p Klinik Desa Pauh. Timbang berat badan. Huhu..beratnya tak naik banyak macam masa dalam pantang dulu. Usia 4 bulan baru naik ke 5kg. Masa full breastfeed (waktu pantang) dulu, berat dia naik sekilo satu bulan tp bila dah mula campur susu tepung, kenaikan berat badan mula slow. Camna la mama nak buat?
Kakak-kakaknya pulak turun berat badan. Dari 11kg & 10 kg, turun ke 9kg. Pelik la.
Aduss..penin kepala. Kata tak bagi makan, bagi. Sumanya berselera bila diberi makan.
Nak bagi makan apa lgi ek?Vitamin? Dah macam2 vitamin bagi. Huhu..dugaan...

Sunday, October 04, 2009

Missing him...

Rindu nyerr....
Truk la kat hutan Blum tu, xde line tipon. Tensen sgt2 sbb x le call abang. Baik p Taman Negara lagi. Boleh jgk dok 3g. Ni, hampeh! Mana p MAXIS, TM,DIGI yg katanya leh cover suma tempat ni?Dlm hutan kat M'sia pon xde line!
Argghhhh....camna nak minta pertolongan dgn brg2 teknologi yg ader dlm umah ni. Nmpk sgt dah aku buta kare..kekeke..bukan buta kare la..malesss nak amik port..nak amik tau..suma serah bulat2 kat abang yg uruskan. Mmmg patutlah abang kata aku manja. Xmo berdikari sendiri. Abistu dah sumanya malas.Camna lah dia leh tahan dgn prangai aku?
Tuhan saja yg tahu hatinya.

Tuesday, September 29, 2009

Raya ke-2 Jalan-jalan ke Nilai 3

Haha..cam lawak jer kan? Tak penah dalam hidup, raya kedua p shoping. Kekeke...
Gara-gara abang nak p tengok gedung karpet yang katanya terbesar di Nilai 3. Memang besar pun. Sampai lenguh kaki aku berjalan, membelek-belek karpet. Sebenarnya, banyak kedai yang masih tutup kat Nilai 3 tu sebab raya kan. Tapi kedai karpet ni bukak la pulak. Tokei kedai karpet dari Pakistan ni cuti sehari jer untuk raya. Ish..ish..patutlah depa kaya bila dok kat Malaysia ni.

Tengoklah telatah Nur Iwani & Nur Adlin masa bawa depa p jalan-jalan kat gedung karpet di Nilai 3. Ana tak bawa Aqilah sebab dia tido masa kami nak kuar ke Nilai 3. Terpaksa juga tinggal dia sebab dia nampak letih sangat. Last2 mak Lang & pak Lang dia bawa dia p Alamanda, Putrajaya.

Telatah abang dan mak masa dok kelebet karpet2. Bersungguh-sungguh abang sebab dia yang beria-ia nak bli karpet untuk umah sendri. Ana ikut jer sebab tau apa yang dia pilih adalah yang terbaik untuk kami. Muaks..sayang abang.

Gelagat Adlin. Tentu dia pelik, kenapalah mama ni baringkan dia atas timbunan karpet?

Iwani pun dah buat kuak lentang atas timbunan karpet sambil isap jari & korek pusat. Letih berjalan tapi nak ikut jugak. nasib baik tokei karpet tak marah. Hahaha....

Iwani demand, nak buat kuak lentang pun sebelah adik Adlin.

"Cantiknya Ana... macam kat hotel design dia," tu la antara dialog mak. Dah berkenan lah tu. Tapi sayang, rega dia beribu. Uiii mak ai, x sanggup Ana, semata-mata untuk dipijak-pijak. Tapi mungkin orang lain sanggup. Maklumlah, lain orang, lain citarasa & pendapat.

Tu dia, kuak lentang kat karpet kaler hijau pulak.

Wah, adik Adlin sempat cuit-cuit kakak Wani.

Mama, nak dok atas karpet...

Thursday, September 24, 2009

Raya ke-3 Jalan-jalan Nilai-KL naik ERL Transit

Hari raya ke-3, Ana & abang bawa anak-anak jalan-jalan naik ERL Transit ke KL. Actually, bukan nak ke KL sangat. Tapi nak bagi anak-anak merasa naik keretapi. Almaklumlah, anak-anak Ana ni, tak penah lagi naik ketapi. Kat Perlis cuma ada KTM jer, tak macam kat KL ni. Macam-macam ada. Komuter, LRT, STAR, ERL, monorail ...pilih jer nak yg mana & nak p mana. So, oleh kerana mak (mentua) pun tak penah lagi merasa naik ERL transit, kami pilih naik ERL jer untuk ke KL. Memang mahal lah kan kalo nak banding komuter. Tapi sebab nak bagi anak-anak selesa, sanggup bayar lebih. Dewasa-RM12.50, kanak-kanak RM6.00. Anak-anak kena bayar juga sebab mula dari umo 2-12 tahun. Cekik la ERl ni... =p

Memang selesa sangat..nak-nak pula time raya ni..suma orang balik kampung dan masih ramai yang sedang bercuti raya. Banyak tempat yang kosong sampai anak-anak ana boleh berlari-lari dalam ERL. Melompat-lompat..orang utara cakap perak atau jakun..sebab tak penah tengok..kekeke...
Abang cakap ni lah anak-anak kampung yang tak penah naik ketapi...Aqilah memang excited lah dia sebab memang dari mula kenal ketapi..asik minta nak naik ketapi..cuama kami lah tak berkesempatan nak bawa naik bila balik umah mak kat Nilai. Iwani cam perak skit, mula-mula naik diam jer sambil isap jari dia...takut-takut..tapi bila dah lama skit baru nak melompat-lompat cam kakak dia.
Tapi perjalanan dari Nilai ke KL tak lama..28 minit jer sebab ERL ni memang laju sangat. Sampai kat KL Sentral, kami naik komuter pulak ke Mid Valley..saja sonok-sonok. RM 1 jer sorang sebab dekat. Hmm..jauh berbeza lah dengan komuter, penuh & padat macam sardin. Bersesak-sesak, ramai lah plak orang. Nasib baik Adlin mengamuk sekejap jer masa tunggu komuter. Mak dukung, terus tido.
Waktu balik, Aqilah & Iwani dah penat, takmo jalan, mengamok-ngamok suruh dukung. So, Ana & abang terpaksa dukung. Adoii..beratnya anak-anak mama. Sampai umah, macam nak patah pinggang. Malam Ana demam. Kahkahkah..penangan dukung anak. Takpalah demi anak-anak, mama & sanggup berkorban skit sebab xmo bagi kempunan bila dah balik Perlis nanti.
Anyway, perjalanan yang singkat ini memang menjadi kenangan yang manis & seronok.









Sunday, September 20, 2009

Gaya anak-anak tido...



Malam raya ke2...boring. Xtau nak buat apa bila si kecil dah tido. Si kakak2 pula masih sonok bermain dengan sepupu mereka. So, ana melayan gambar anak2 yang lama sambil cari idea untuk n3 malam raya ke2.
Hmm..bila dah melayan gambar gelagat anak-anak tido, tiba-tiba...huargghhh....
Alamak...ngantuklah plak...


*
*
*

Tidolah!
Ngantuk! Banyak makan pulut tadi...huhu...

Gud nite!

Hehehe...

Thursday, September 17, 2009

Ayah & Ibu....

Dalam dok memikir-mikir idea apa yg ana nak tulis dalam n3 kali ni, ana tertengok satu iklan dalam tv. Iklan Raya Petronas. Tetiap kali raya,tetiap tahun, iklan Petronas mmg akan mencuit hati ana. Tapi kali ni, iklan yang lama-lama itu ditayangkan kembali. Kenapa? Pasti ada yang dapat mengagak bagi sesiapa yang mengenali Yasmin Ahmad dan Leo Burnett. Iklan Petronas, kalau tak silap ana memang menggunakan khidmat nama-nama besar ini.
Kalau tengok secara purata, mesej daripada iklan-iklan tersebut banyak menjurus kepada pengorbanan, jasa, budi ibu bapa terhadap anak-anak yang tiada galang gantinya. Tidak terbalas budi mereka walaupun dengan harta yang berjuta. Tidak ternilai kasih sayang yang dicurahkan.

"Burung apa tu nak?"
"Burung murai, ayah."
"Burung apa tu nak?"
"Burung murai, yah."
"Burung apa?"
"Burung murai."
"Burung apa?"
"Ayah ni tak dengar ke apa yang Man cakap, atau buat-buat tak dengar. Burung murai, burung murai ayah."

Hmm, lebih kurang macam ni lah dialog antara seorang anak dengan ayahnya. Ha, masih ingat lagi iklan ni?

Tengoklah betapa berbezanya cara layanan ibu bapa kepada anak dengan cara layanan anak kepada ibu bapanya.

Kita layan skit lirik lagu ni...

Ayah dan ibu
Itulah permulaan kami
Dapatlah melihat bulan dan
Matahari
Ahai...

Yang dikurniakan dari Ilahi
Ahai...
Ayah dan ibu lah
Mesti dihormati

Ayah dan ibu
Wali dan juga keramat
Pada mereka kita beri hormat
Ahai...
Bagilah tunjuk ajar dan
Nasihat
Supaya hidup
Supaya hidup kita akan selamat


Jad, fikir-fikirlah... terutamanya bila tiba Hari Raya yang bakal menjelang ini... sanggupkah kita membiarkan mereka bersendirian menanti kepulangan kita?

Ana slalu kena mengingat diri sendiri,
kalau anak lelaki, syurganya di bawah tapak kaki ibu
Tapi kita orang perempuan yang dah berkahwin..syurga di bawah tapak kaki suami
So, takpelah 1st raya balik umah mak mentua dahulu...
Syahdu... sob...sob...

Sunday, September 13, 2009

KAD RAYA DARIPADA KAWAN BLOG

Lama tak update blog. Sibuk jadi urusetia Pertandingan Nasyid Antara Jabatan UniMAP. Esok, majlisnya. Huhu..pening-penin dengan kerenah para peserta. Ada yang bagi nombor telefon untuk dihubungi..tapi silap..asik2 silap call..dapat kat Cina..tak pasal2 kena marah. Apa la nasib! Sob!Sob!
Harap majlis esok berjalan dengan lancar. Segala persiapan telah ana buat, tinggal tugasan menjadi juruaudit pula esok.
Ini ana tempelkan kad raya dari kakak2 tersayang..Kak NZA dan kakyong. Terima kasih banyak2 atas sokongan akak2 berdua.



Wednesday, September 09, 2009

2nd contest


Ana dah join. Simple sgt dia nyer syarat. Xyah penin2. Xyah susah.Sesuai utk org cam ana.Heheh...Sapa2 yg nak shawl free..leh join sama. Thanks kakyong 4 d information.

Monday, September 07, 2009

Al-Fatihah

Al-Fatihah buat arwah tok baba, Mohamad B Bakar (datuk Ana) yang telah kembali ke rahmatullah pada pukul 5.15pg, 6/9/2009, Ahad. Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas rohnya.
Kesian Ana tengok maktok (nenek). Sayu. Dia tak perasan ana masa ana p salam dgn dia. Seangkan dia mmg nampak sblm ni. Ana rasa fikiran dia melayang ke lain. Dah bertahun berdua, skrg sendiri.
Ana bersyukur sangat penderitaan tok baba berakhir. Terbaring sakit tua sejak 3 tahun yang lalu. Semenjak tak boleh bangun, anak-anak bergilir2 dtg umah dia jaga. Maklumlah depa berdua jer dlm umah tu.

Sejuk bibir ana tatkala menyentuh dahi tok baba. Muka dia bersih, cerah,bercahaya. Mulut dia terukir senyuman. Ana rasa dia bahagia, dia gembira walapun saat dia kembali, tak semua anak2,cucu cicit ada dekat dgn dia. Mak Caq (mak saudara) ana citer, sekejap sj dia menghadapi saat sakaratulmaut. Moga Allah melindunginya. Ana dh x tahan..sedih..
:
:
:

Sebenar masa ana kecik (umo 6 thn) ana penah tinggal dgn dia. Masa mula2 masuk tadika, dia lah yg antar ana naik basikal tua dia.

:
:
:
Saat2 menerima perkhabaran...
:
:
5.45 pg
:
:
Telefon bimbit ana berbunyi.
"Rumah mama"
:
:
Kak...
Adik bongsu ana..Shuhada.
Napa?Awal hg call. nk ckp dgn budak2 ni ke?
Kebetulan plak..ketiga2 anak dara ana jaga waktu ana bgn sahur.Memg depa x penah bgn serentak waktu sahur.
:
:
Tok baba dah tak ada...

Innalillahiwainnailahirojiu'n....

:
:
:
DariNya kita datang...kepadaNya kita kembali...
:
:
Amin....

Saturday, September 05, 2009

Telatah & Gelagat Anak Saudara-- Anis Darwisya

Kali ni, Ana nak memperkenalkan anak saudara ana (anak adik). Namanya Anis Darwisya. Baru umo 1 tahun 4 bulan kot kalo tak silap (hehe..apa punya mak sadare, umo anak menakan pon x ingat). Tengoklah telatah dia ketika maksunya mengambil gambar. Macam-macam cara dia dok 'berposing'. Dah ler montel & montok. Dia ni kalo mai kat umah mama, xle bg pakai baju. Kenapa? Selalu sangat berpeluh. Kalo nak bagi pakai pun, pakai baju yang jarang/ nipis atau yg ada lubang2. Heheh...nak duduk ekon kot...kuikui..jenuh tok mama nak pasang ekon satu umah. Bankrap. So, layan jer lah gambar2 Anis ni..


Makan aper tu Anis?


Mmmm....
Hihi..gelak aper tu Anis? Tutup mulut skit nampak takder gigi lagi..


Hoh! Bulatnya mata.


Buat busyuk skit Anis...


Aaaammmm...emmm..syedapnyer makan biskuit.

Friday, September 04, 2009

“Ramadhan, Syawal & anak-anak”

Gementar. Orang utara cakap ketaq. Hehe..1st time nak try join contest kat blog ni. Apa pun, khusus untuk penganjur contest ummu_abdullah (Anakku Sayang) & kakyong (Catatan Ibu) , saya cuba menguji diri sendiri. Secara tak langsung, dapat juga mengimbas kembali Ramadan dan Syawal semasa bujang dan membandingkannya pula ketika sekarang (sudah berkeluarga dan mempunyai 3 orang puteri).

Nak citer pasal amalan bertarawikh. Kalu dulu, masa bujang, Ana belajar di sekolah berasrama. So, didikan agama telah diterap semasa dalam kelas dan juga di asrama sekolah itu sendiri. Setiap malam, Ana join kawan-kawan yang lain berjemaah solat tarawikh di surau. Bila masjid sekolah telah siap dibina, semua pelajar puteri berjemaah menunaikan solat tarawikh bersama-sama dengan pelajar putera. Macam-macam gelagat yang boleh dilihat bila berjemaah beramai-ramai.
Amalan solat tarawikh Ana teruskan sehingga sambung belajar di UiTM, Shah Alam. Begitu juga apabila Ana pulang ke kampung. Ana dan adik-adik akan ikut mama & baba ke masjid untuk menunaikan solat tarawikh.

Tapi sekarang, ana hanya bersolat tarawikh di rumah sahaja. Maklumlah, anak-anak masih kecil. Masa ada Aqilah (anak sulung), rajin juga berjemaah dengan suami. Tapi sekarang kena solat sendirian sebab Adlin (baby) suka menangis kalao tak ada sesiapa di sisinya. Selalunya terbabas, tak solat juga. So, nak kutip pahala sunat lain, Ana bertadarus di pejabat. Waktu rehat, oleh kerana berpuasa, Ana ambil peluang pada waktu tersebut dengan mengisi masa dengan bertadarus.

Bila tiba waktu berbuka, Aqilah dan Iwani pasti sibuk juga. Betul, Ramadan mengeratkan ikatan keluarga. Ana dan suami berbuka sambil melayan kerenah anak-anak. Bila makan bersama-sama, anak-anak nampak lebih berselera. Macam-macam yang dipinta. Tapi Ana dan suami juga tetap ajar anak-anak agar tidak membazir. Selalunya kami beli makanan di bazar kerana ana tak sempat nak masak ketika hari bekerja. Ana selalu pesan pada suami agar beli makanan yang boleh dihabiskan sekali makan sahaja. Makanan tidak perlu dipanaskan banyak kali. Lagipun, makan makanan yang dimasak berkali-kali, tak baik untuk kesihatan.

Anak-anak Ana yang baru berusia 4 dan 3 tahun itu tentu masih belum mengerti istilah puasa. Tapi yang penting, Ana dah bagitau mereka iaitu bila puasa tak boleh makan. Biarlah. nanti, bila Aqilah dah berumur 7 tahun, Ana berazam nak ajar dia berpuasa sepertimana Ana mula berpuasa ketika usia tersebut.

Tahun 2009 ini juga, tahun rezeki dan rahmat buat kami sekeluarga. Ahli keluarga bertambah dengan kehadiran baby baru, Nur Adlin dan kami dapat menjalani ibadah puasa serta Insyallah menyambut Syawal di rumah sendiri yang baru kami beli. Seronoknya berganda-ganda.


Rezeki yang tidak pernah putus. Alhamdulillah.

Walaupun penat dan letih melayan kerenah anak-anak yang semakin membesar dan semakin nakal, di bulan Ramadan ini, benar-benar mengajar Ana dan suami agar banyak bersabar. Betapa nakal pun anak-anak Ana ini, mereka tetap anak-anak yang masih belum mengerti kewujudan Ramadan dan Syawal. Masih belum paham kewujudan istilah baju raya, duit raya, balik kampung, ketupat, rendang dan sebagainya.

Tak apalah. Ana akan mengajar mereka perlahan-lahan dan dengan penuh kesabaran.

"Anak-anak mama, bila dah besar nanti, kita puasa sama-sama. Kakak tolong mama masak, adik Wani tolong mama hidang juadah berbuka, adik Adlin tolong mama cuci pinggan."

Eh..eh..Ana dah berangan-angan sedia jadual tugas untuk anak-anak. Aci ke?
Hehehe..sabar ajerlah.

Thursday, September 03, 2009

Balik Bandar Nilai, N9 (SATU)

Oleh kerana cuti sekolah seminggu yang baru lepas, Ana langsung tak amik cuti, makanya...ari Jumaat malam Sabtu..tepat pkul 12 malam (dah ari sabtu 29/8/09), baru kami bertolak dari Perlis ke umah mak & bapak di Nilai. Mujur duty syif tak ada nama Ana. Jadi bolehlah bercuti 3 hari. Isnin cuti ganti kerana 31 Ogos jatuh hari Ahad. Bolehlah..buat melepaskan rindu kat mak & bapak mertua, adik2 ipar dan anak2 menakan yang dua orang tu. Lagipun, Ana masih belum penah jumpa anak menakan yang baru, Si Arief. Cian, umo dia dah 7 bulan baru maklong dia leh balik tengok. Almaklumlah, masa Wan (adik ipar) bersalinkan yang no2 ni, Ana tengah sarat dan dah tak larat nak jalan jauh2.

Suasana highway utara-selatan yang sunyi sepi sebab kami bertolak tengah malam.


Tengok gelagat kami dalam keta...


Gelagat Abang yang sibuk dok set kan GPS. Bukan tak tau jalan sebab naik highway jer. Tapi sajer sonok. Lagipun boleh tau dapat sampai pukul berapa kalo bawa keta dalam had kelajuan tertentu. Sumanya di informkan oleh GPS tu.


Gelagat kakNgah-Iwani sedang tido. Dia duk kat sebelah Ana, seat belakang.

Gelagat Iwani ketika dah jaga dari tido. Tengoklah tu, Tak lekang tabiat menghisap jari & menonggek. Atas keta pun jadi tabiat nye..


Gelagat Si Adik-Adlin..tido atas riba Ana sepanjang perjalanan. Kak Ngah dah 'konker' separuh seat belakang. Huhu..

Alamak Adlin pun dah jaga..mujur dia tak buat perangai. Pheww..

Gelagat Kak Long - Aqilah tido. Dia dok kat seat depan. Anak baba. Sengaja bawa Doraemon sebagai peneman untuk peluk. Last2, doraemon yang pluk Aqilah. Mujur dia mau dok di depan. Jenuh melayan gelagat dia & Iwani bergaduh kalo dia xmo mengalah dok di depan. gambar nampak cam terbalik sebab Ana snap dari atas. Hehe..

Followers

Kami sudah ber-6... ^__^

Kami sudah ber-6... ^__^