Friday, May 22, 2009

Rumah akan bersawang buat seketika...

Salam buat semua yang disayangi dan dikasihi. Rumah ni akan bersawang buat seketika. Tak mampu lagi untuk berfikir apa-apa buat masa ini. Aku baru jer balik dari check up kat hospital tadi. Dekat setengah hari juga aku di sana.
Sedikit cerita perkembangan terkini tentang kandunganku kali ni. Syukur Alhamdulillah, uri dah tak dok kat bawah sangat dah. Kepala baby pun dah berada lepas daripada uri. Cuma tadi doc bagitau air ketuban sikit. Tak cukup. So doc nak pantau beberapa keadaan, jantung gerak anak, aliran darah uri ke tali pusat dan kandungan air ketuban.
So, start hari ni kena dok p buat ctg scan kat hospital dan Isnin ni kena pi hospital sekali lagi untuk buat doppler scan untuk tau perkembangan aliran darah ke pada baby. Pastu kena p suntikan deksa untuk mematangkan paru-paru baby sbb kandunganku baru berusia 35 minggu. So, kalau carta gerak jantung anak dah x brapa ok, mungkin minggu depan aku kena bersalin juga. Lagipun minggu depan, cukup usia kandungan 9 bulan (36 minggu).
Projek DCJ dan JK, Insyallah akan disambung selepas semuanya selamat. Ana nak mohon kepada semua yang pernah menziarah blog ana supaya mendoakan keselamatan dan kesejahteraan ana & baby.
Ana dah tak mampu nak fikir apa-apa lagi sekarang sebab hati dah mula berdebar-debar menanti kelahiran ketiga ini. Doakan kami ya!

Ampun dan maaf sekiranya ada kesilapan buat semua yang pernah menziarah blog ana.


Assalamualaikum dan jumpa lagi nanti!

Tuesday, May 19, 2009

Istimewanya aku di hatinya...


Trisha Yearwood - How Do I Live lyrics


How do I
Get through one night without you
If I had to live without you
What kind of life would that be?
Oh I need you in my arms
Need you to hold
Your my world my heart my soul
If you ever leave
Baby you'd take away everything good in my Life.

And tell me now
How do I live without you
I want to know
How do I breathe without you
If you ever go
How do I ever, ever survive?
How do I
How do I
O how do I live?.

Without you
There'd be no sun in my sky
There would be no love in my life
There would be no world left for me
And I
Baby I don't know what I would do
I would be lost if I lost you
If you ever leave
Baby you would take away everything real in My life

And tell me now
How do I live without you
I want to know
How do I breathe without you
If you ever go
How do I ever ever survive?
How do I
How do I
O how do I live?...

Please tell me baby..

How do I go on?
If you ever leave
Well baby you would take away everything
Need you with me
Baby don't you know your everything good in My life

And tell me now
How do I live without you
I want to know
How do I breathe without you
If you ever go
How do I ever, ever survive?
How do I
How do I
O how do I live

How do I live without you
How do I live without you baby.......
How do I live....


Lagu di atas adalah kena-mengena sedikit dengan peristiwa yang berlaku beberapa hari ni.


Bulan Mei, adalah bulan istimewa. Hari Ibu, Hari Guru dan Hari Bapa...walaupun sebenarnya hari-hari tersebut boleh disambut pada bila-bila masa sahaja, Cuma bila ada tarikh yang rasmi, tentu sahaja kita akan meluangkan walaupun sedikit masa untuk diri sendiri atau orang yang tersayang yang dekat di sekeliling kita. kali ni abang perlu ke Melaka, uruskan pendaftaran nama pelajarnya yang akan mengambil peperiksaan SPM. Aku tak dapat ikut, sebolah mungkin aku nak jimatkan cuti tahunanku agar dapat digunakan ketika kecemasan. Lagipun, aku akan bercuti bersalin 2 bulan, masa kerja yang ada sekarang adalah sangat-sangat penting untuk aku menyiapkan semua kerja sebelum bercuti. So, kami berjauhan sementara selama beberapa hari. Rindu..toksah cakaplah. Dah namapun suami istri..hehe..

Istimewanya Hari Ibu tahun ni. Mungkin sebab rezeki tgh murah sama. Macam-macam hadiah abang beli untuk ku. Beg tangan, periuk nasi...hmm memang hadiah yang tak disangka-sangka. Masa pi Jaya Jusco (cadangnya nak beli hadiah untuk mama sebagai hadiah Hari Ibu), ternampak longgokan beg tangan. Eh, eh, murah juga walaupun takdak offer. Terus mulut ni lancang sebut, alahai murahnya. Kalaulah dapat beli beg ni untuk diri sendiri sebagai hadiah Hari Ibu. Dalam hati kata, takpe lah kalo abang tak ingat pun Hari Ibu untuk aku pun, aku tak kisah sebab pengorbananku tak seberapa kalau nak dibandingkan dengan pengorbanan mak & mama. Tapi hatiku teringin juga nak beli sesuatu untuk diri sendiri sampai sanggup keluarkan kesemua balance duit gaji yang ada. Huhu..keutamaannya tentulah pada mesin pam susu badan Avent yang dah lama aku idamkan. Kali ni aku bertekad nak menyusu anak sampai umor 2 tahun. Tapi abang awal-awal lagi dah panggil aku ke tempat lain. Katanya beli yang penting dulu sebab selepas ni kami kena bertolak balik Perlis malam ni juga. Yelah esok dah mula kerja. Terkilan juga tengok tapi takpelah banyak masa lagi. Bila-bila pun boleh beli. Masa kami ke Tesco Extra Seberang Jaya, tiba-tiba abang buka bonet keta. Ingat ke nak simpan barang-barang yang dibeli di JJ tadi. Tapi rupa-rupanya, dia keluarkan beg tangan kaler krim lembut. Ada hadiah rupa-rupanya untukku. Abang dah beli terlebih dahulu semasa dia berada di umah mak. Ya Allah, besarnya rahmatmu! Aku terkejut sangat-sangat. Maha suci Alllah! Dan dia macam boleh baca fikiranku tadi. Atau Allah dah hantar signal untuknya mengetahui keteringinan aku yang tiba-tiba. Sebenarnya, bukanlah hadiah yang kuinginkan darinya , cukuplah sekadar ingatannya untukku yang telah melahirkan anak-anak kami.


Moga-moga, jodoh ku dengan abang berkekalan sehingga akhir hayat kami, moga rezeki kami akan sentiasa murah dan dikurniakan kebahagiaan dunia & akhirat.

Kalau difikir-fikirkan balik, mampukah aku melayari hidup ini kalau tanpa dirinya di sisiku?

Thursday, May 07, 2009

Hati seorang ibu...

Kereta abang berhenti tepat di hadapan tempat aku menunggu. Kelopak mata terasa panas kembali. Dadaku kembali sebak. Sebaik sahaja melangkah masuk ke dalam kereta, air mataku mula mengalir perlahan.
"Kenapa ni?"
soal abang kehairanan. Terbayang situasi yang sama berlaku semasa aku mengandungkan Nur Iwani. Aku diam. Airmata semakin berjuraian. Aku kesat dengan belakang tapak tangan.
"Kenapa teriak?"
Aku tak pandang abang.
"Doktor cakap uri dok kat bawah. Pastu, baby dalam kandungan kecik. 1.6kg ja. Sepatutnya kalau dah 33 minggu, berat baby kena lebih dr 2kg."
"Abistu?"
"Dia bagi tarikh untuk refer kat pakar O & G," ujarku masih dalam nada sebak.
Kalau kes aku diambil oleh Hospital kerajaan, tentu saja aku takdak can nak bersalin kat hospital swasta. Aku memang merancang tak mahu lagi bersalin di sana. Serik!
"Bila tarikhnya?"
"Nanti petang, misi call bagitau tarikh."
"Allahuakbar! Takyah la nak sedih. Yang bukannya besar mana nak bawa budak besar. Tengok kemampuan tubuh badan lah. Tengok perut. Doktor tu kata sebab dah dia belajar berat baby kena macam tu. Takyah nak teriak lah."
***
Malam tu, selepas anak-anak tidur. Aku melepak sebelah abang yang tengah sibuk siapkan kerja dia depan komputer.
"Ana susah hatilah abang. Takut nanti jadi macam kes Aqilah dulu."
"Alaah...buat apa nak susah hati. Tengoklah perut yang besar mana. Takkan lah Ibu memerang nak mengandungkan anak gajah. Lainlah kalau Ibu gajah mengandungkan anak memerang."
Ish! Ada ka pulak disamakan isterinya dengan memerang. Tapi aku diam sahaja. Suamiku ni kalau bercakap, memang ada logiknya meskipun perumpamaan yang diberikan tak terjangkau dek akalku sendiri.
"Mak suruh makan protein yang abang beli tu. Mama pulak cakap ana kurang makan, suka lengah-lengahkan masa makan."
"Memang pun. Makan memilih."
Kena lagi!
***
Kalau ikut tarikh due, aku ada masa sebulan jer lagi. Dalam hati aku berkira-kira nak buat buat solat sunat, nak baca Al-Quran, nak dekatkan diri dengan Allah...
Aku dah banyak lalai. Kerja-kerja duniawi banyak menghalang aku daripada mengutamakan hal-hal akhirat. Dengan keadaan rumah yang masih tunggang langgang, dengan hal-hal kerja, anak-anak, layananku pada suami. Teruknya aku! Kadang-kadang rasa macam akulah anak, isteri dan ibu paling teruk sekali. Tak ada time management.

Ya Allah...bimbinglah aku. Aku kena lebih banyak beristiqamah!

Saturday, May 02, 2009

Pencetus nama blog

Cover kaset soundtrack yang aku beli. Aku suka sangat dia nya lagu!
Cover CD/ poster

Kartun animasi ni, memang aku minat sangat-sangat. Ni lah nick yang aku guna untuk nama blog ni. Lagipun, nama manja dia, Anya nak sama lebih kurang jer sebutan dengan pangkal namaku sendiri, Ana.


Hero dia..Dimitri

Bersama-sama nenda kesayangan

Last scene, bersama Dimitri atas kapal

Bermimpi bersama ayahanda kesayangan

Tiga sekawan memiliki niat pengembaraan yang berbeza


Antara soundtrack dia yang best giler!

Aaliyah - Journey to the Past Lyrics

Heart, don't fail me now!
Courage, don't desert me!
Don't turn back now that we're here
People always say
Life is full of choices
No one ever mentions fear!
Or how a road can seem so long
How the world can seem so vast
Courage see me through
Heart I'm trusting you
On this journey...to the past

Somewhere down this road
I know someone's waiting
Years of dreams just can't be wrong
Arms will open wide
I'll be safe and wanted
Fin'lly home where I belong
Well, starting here, my life begins

Starting now, I'm learning fast
Courage see me through
Heart I'm trusting you
On this journey...to the past

Heart don't fail me now!
Courage don't desert me!
Home, Love, Family
There was once a time
I must have had them too
Home, Love, Family
I will never be complete
Until I find you...

One step at a time,
One hope, then another
Who knows where this road may go
Back to who I was
On to find my future,
Things my heart still needs to know
Yes, let this be a sign!
Let this road be mine!
Let it lead me to my past
Courage see me through
Heart I'm trusting you
To bring me home...
At last!
At last!
Courage see me through
Heart I'm trusting youyea...

At The Beginning -Richard Marx and Donna Lewis

We were strangers
Starting out on a journey
Never dreaming
What we'd have to go through
Now here we are
And I'm suddenly standing
At the beginning with you
No one told me
I was going to find you
Unexpected
What you did to my heart
When I lost hope
You were there to remind me
This is the start

Life is a road
And I want to keep going
Love is a river
I wanna keep flowing
Life is a road
Now and forever
Wonderful journey

I'll be there
When the world stops turning
I'll be there
When the storm is through
In the end I wanna be standing
At the beginning with you

We were strangers
On a crazy adventure
Never dreaming
How our dreams would come true
Now here we stand
Unafraid of the future
At the beginning with you

Life is a road
And I want to keep going
Love is a river
I wanna keep flowing
Life is a road
Now and forever
Wonderful journey

I'll be there
When the world stops turning
I'll be there
When the storm is through
In the end I wanna be standing
At the beginning with you

I knew there was somebody somewhere
Like me alone in the dark
Now I know my dream will live on
I've been waiting so long
Nothing's gonna tear us apart

Life is a road
And I want to keep going
Love is a river
I wanna keep flowing
Life is a road
Now and forever
Wonderful journey

I'll be there
When the world stops turning
I'll be there
When the storm is through
In the end I wanna be standing
At the beginning with you

Life is a road and I wanna keep going
Love is a river I wanna keep going on....
Starting out on a journey
Life is a road and I wanna going
Love is river I wanna keep flowing
In the end I wanna be standing
At the beginning with you.

Deana Carter - Once Upon a December Lyrics

Dancing things, painted wings
Things I almost remember,
And a song someone sings
Once upon a December.

Someone holds me safe and warm.
Horses prance through a silver storm.
Figures dancing gracefully
Across my memory...

(Instrumental interlude)

Someone holds me safe and warm.
Horses prance through a silver storm.
Figures dancing gracefully
Across my memory...

Far away, long ago,
Glowing dim as an ember,
Things my heart
Used to know,
Things it yearns to remember...

And a song
Someone sings
Once upon a December































BIG BIG WORLD (EMILIA)


Im a big big girl
In a big big world
Its not a big big thing if you leave me
But I do do feel that
I too too will miss you much
Miss you much...

I can see the first leaf falling
Its all yellow and nice
Its so very cold outside
Like the way Im feeling inside
Im a big big girl
In a big big world
Its not a big big thing if you leave me
But I do do feel that
I too too will miss you much
Miss you much...


Outside its now raining
And tears are falling from my eyes
Why did it have to happen
Why did it all have to end
Im a big big girl
In a big big world
Its not a big big thing if you leave me
But I do do feel that
I too too will miss you much
Miss you much...

I have your arms around me ooooh like fire
But when I open my eyes
Youre gone...
Im a big big girl
In a big big world
Its not a big big thing if you leave me
But I do do feel that
I too too will miss you much
Miss you much...


Im a big big girl
In a big big world
Its not a big big thing if you leave me
But I do feel
I will miss you much
Miss you much...

STAY THE SAME


Jom kita layan sat lirik lagu lama artis lelaki luar negeri JOEY MCINTYRE. Lagu dia ni penah famous masa time aku blajar kat UiTM dolu-dolu. Ni dia nyer cover album. Hensemkan? Actually, aku minat lagu ni sebab dia nya lirik tu. Tentang suatu perhubungan- persahabatan @ cinta. Satu nasihat, semangat dan perangsang kepada seseorang yang mungkin bergelar sahabat/teman/kekasih yang saling berhubungan agar tak mudah putus asa dalam hidup. Nice kan? Hayatilah...
Don't you ever wish
You were someone else
You were meant to be
The way you are exactly
Don't you ever say
You don't like the way you are
When you learn to love yourself
You're better off by far
And I hope you always stay the same
Cuz there's nothing 'bout you I would change
I think that you could be
Whatever you wanted to be
If you could realize
All the dreams you have inside
Don't be afraid
If you got something to say
Just open up your heart
And let it show the way
Don't you ever wish
You were someone else
You were meant to be
The way you are exactly
Don't you ever say
You don't like the way you are
When you learn to love yourself
You're better off by far
And I hope you always stay the same
Cuz there's nothing about you I would change
Believe in yourself
Reach down inside
The love you find Will set you free
Believe in yourself
You will come alive
Have faith in what you do
You'll make it through
Don't you ever wish
You were someone else
You were meant to be
The way you are exactly
Don't you ever say
You don't like the way you are
When you learn to love yourself
You're better off by far
And I hope you'll always stay the same
Cuz there's nothing 'bout you I would change
No, there's nothing 'bout you I would change


Followers

Kami sudah ber-6... ^__^

Kami sudah ber-6... ^__^