Tuesday, November 02, 2010

Adlin masuk wad!

25 September 2010, tepat pukul 1 pagi, Adlin admit wad Hospital Seberang Jaya. Huhu.. kenapa?
Dua tiga hari sebelum tu, Adlin muntah-muntah dan cirit-birit. Teruk jugak. Tak berenti.
Asyik tukar pakaian bila terkena muntah atau ceri berinya.
Jenuh jugak.
Tapi yang peliknya, bila tanya kat nurseri, dia ok dan tiada budak lain yang jadi macam dia.
Bila sampai rumah jer, startlah semuanya.
Sampai keluar cecair kuning.
Kesian dia...
Masa kat rumah, kami masih bertahan lagi.
Ini kerana dia kerap minum susu dan kerap makan.
Hari Jumaat, kami balik Penang. Kebetulan adik buat kenduri masuk rumah baru pada hari Sabtu.
Bila sampai dah malam. Bila mama tengok keadaan dia yang teruk, mama dan baba suruh juga bawa dia ke hospital. Kami terus ke bahagian kecemasan. Bila doktor check, dia tanya nak admit wad ke tidak. So, Ana tanya balik, apa rawatan yang depa akan bagi kalau admit. Dia jawab, drip masuk air. Tapi pada Ana Adlin still ok sebab dia memang kerap minum susu. Kemudian, Ana tunjuk perutnya yang kembung. Doktor suruh buat x-ray. Selepas tengok result, doktor cakap kena masuk wad juga sebab nampak usus Adlin macam bengkak. Jantung Ana dah dup dap dup dap...risau. Kenapa boleh bengkak pula? Macam-macam fikir.
Selepas masuk wad, Abang balik ambil keperluan. Start tengah malam tu, Adlin kena puasa. langsung tak boleh minum susu atau air masak.
Ana kena tinggalkan Adlin dalam bilik rawatan sebab doktor nak pasang drip. Tangan dia kena cucuk untuk masuk jarum drip. Dari luar bilik, Ana dengar dia dah meraung. Dah ler cik abang tak ada. Ana sendirian kat situ. Sedih bila dengar dia menangis. Saat tu, terkenang balik situasi yang sama 5 tahun lalu. Ketika tu, Aqilah yang kena admit wad sebab demam panas dan penat. Memang sebijik suasana dan perasaan yang ana rasa ketika itu... sedih, susah hati, bimbang...
Semua rasa ada, bertimpa-timpa...
Meleleh juga air mata ni bila tengok doktor bawa keluar Adlin dari bilik rawatan.
Sebaik Ana ambil ja Adlin, dia nangis lagi.
Sayu sangat... sangat-sangat sedih
Ana rasa cam.. biarlah ana jer yang kena cucuk..bukan dia..
Tangan dia dah berbalut.
Dia asyik marah, nak suruh bukak balutan tu.
huhu..
Hari pertama, Adlin memang mengamuk sakan sebab kena puasa dan tak boleh minum susu
Jenuhlah nak pujuk. Ana sampai hilang akal, dah tak tahu nak buat apa. Cik abang pula dah balik. Kami bergilir-gilir jaga dia. Sebelah siang cik abang jaga. Ana balik rehat + uruskan aqilah dan iwani. Sebelah malam, Ana pula jaga Adlin dan cik abang pula tengok-tengokkan dua orang kakaknya. Mujur ada di rumah mama Ana. So, sedikit sebanyak mama dan baba boleh juga tolong jaga budak berdua tu.
Sebaik sahaja, doktor cakap dia dah boleh minum susu.Ana terus bancuh susu dan bagi botol susu kat dia..dia terus minum sampai habis sebotol..
Sekali lagi..kesiannnn kat Adlin

 Hari ke-2, masih kelihatan letih. Tapi selera makan tetap maintain.
Mata tu asyik tengok kawan kat katil sebelah jer.Tengoklah tangannya yang berbalut sebab nak cover tak mau bagi dia tarik jarum drip tu.

Hari ke-2, ke-3 dan seterusnya dia dah semakin cergas.
Hari ke-3, Doktor pakar bedah datang jenguk. Dia kata, perut Adlin dan ok. Tak kembung dan cekang seperti hari mula masuk wad. Alhamdulillah.
Dia kena puasa sebab pihak hospital nak prepare untuk pembedahan kalau-kalau bengkak pada ususnya berterusan.
Tapi, bila tengok dia semakin ok dan cergas serta cerdas, doktor confirmkan dia tak perlu jalani pembedahan.
Syukur bila dengar.


Dah tertidur keletihan
 

 Tidur di samping belon, hadiah dari abah (cik abang)

 Tidur sekejap jer... bila bangun terus cari makan
Mama...naa nak..

 Hari ke-3, dah bertukar ke bilik berasingan. Adlin dah tak ada kawan sebab duduk dalam bilik seorang
Boring dah...tu dok suruh Ana ambil dia keluar dari kurungan..heheh..

 Suka pula dia. Maklumlah dah sihat. Abah bawa banyak mainan kat dia.

 Suka gigit mainan. Nak test power gigi ke Adlin?

 Tidur keletihan di samping patung badak... hadiah dari abah jugak
Cik abang ni..mentang-mentanglah Ana tak ikut dia shopping, memacam mainan dibeli untuk Adlin.

 Gaya tidur budak tak berapa nak sihat.

 Adlin nak ajar mama menulis ke?

 Amboi..pandai ke pegang pen tu?

 Syif abah jaga Adlin

 Sebelum tidur, Adlin sempat lagi mamam roti atas katil Ana
Inilah tempat tidur Ana masa jaga Adlin. Bukan boleh tidur pun sebab risau Adlin muntah. Tengah malam pukul 3 dan pukul 5 pagi dia akan jaga sebab cirit.

 Budak dah sihat.
Pakai baju cantik sebab dah boleh balik. Muka boring sebab tunggu terlalu lama sebelum discaj.

Adlin admit wad selama 5 hari (discaj 29 September) sebab nak masuk antibiotik. So, ana terpaksa ambil EL sampai hari Rabu. Kiranya, Ana cuti lama start dari minggu selepas raya, sambung seminggu mc sebab operation buang ketumbuhan sampai Adlin discaj wad. Kalau kira-kira balik, dekat 3 minggu Ana tak kerja dalam bulan September. Hohoho...
Takdak maknanya cuti kalo diri sendiri sakit atau anak-anak sakit..takyah nak gelak besar-besar.

Walau bagaimanapun, ada sesuatu pula yang berlaku. Ana anggap ini adalah dugaan dan ujian dari Allah. Kami dah tak mampu nak elak. Sebenarnya, bersyukur juga bila Adlin masuk wad. Kalau tak jadi perkara ni, memang sampai bila-bila pun kami tak tau tentang perkara yang kami anak beranak hadapi.
Apa dia?
Nanti Ana sambung lagi.

4 comments:

  1. Sedihnya baca kisah adlin ni..hope skrang ni dah makin chat..ameen

    ReplyDelete
  2. siannya adlin... lama juga berkampung di ward...

    semoga cepat sihat...

    ReplyDelete
  3. Ummi Aisyah
    Alhamdulillah,Adlin dah sihat
    Tapi ada penyakit lain pula yang dihidapinya.Tunggu n3 sambungan

    ReplyDelete
  4. kakyong,
    Salah satu sbb ceri beri ni adalah susu. setelah bertukar susu, cirit birit dia dh makin ok.
    Tak paham jugak sbb apa tetiba dia tak rasi dgn susu Lactogen tu sdgkan sejak umor 3 bln lagi dah minum susu tu.Ana full breastfeed sampai 2 bulan jer,bila start keja dh kena campur.huhu..

    ReplyDelete

Mari berhemoi dengan Suhana Shahril

Followers

Kami sudah ber-6... ^__^

Kami sudah ber-6... ^__^