Wednesday, February 17, 2010

Nur Iwani

Kali ni nak cerita tentang buah hati kedua pula. Tengoklah telatah dia yang ala-ala model pakaian muslimah. So, siapa-siapa yang sedang mencari model untuk baju atau busana muslimah, boleh lah contact ana di nombor 012-xxxxxxx...ahaks! Lawak jer lah.
Dilahirkan di Hospital Tuanku Fauziah pada 30 Disember 2006. Kalau ikut due, ana sepatutnya bersalin awal tahun 2007, tapi tak sempat. Sama kes macam semasa ana mengandung Aqilah, air ketuban kurang...adoih laa...setiap hari kena pi hospital untuk buat CTG. Boring sungguh. Kadang-kadang sampai berjam-jam..cemuih! Doktor takut jadi kompilasi,jadinya, kena bersalin awal jugak. Masuk ubat pukul 7 pagi, pukul 1 dah bukak 2..pastu 3..masuk labour room, bersalin pukul 5.45 petang...mujor keluar awal. Jenuh jugalah meneran.
Bila keluar, girl jugak. Takpelah. Yang penting sihat...2.1kg...kecik jer kan? Ana bersyukur sangat-sangat kerana dengan kelahiran Nur Iwani, kakaknya Nur Aqilah boleh bersaing belajar bercakap. Dia mula pandai bercakap pada usia lebih kurang 1 tahun lebih.
Anak dara Ana nombor dua ni, garang yang amat. Dengan kakak dia pun dia boleh menang. Dah nama pun kakak, jadinya, Nur Aqilah banyak mengalah dalam segala hal. Macam yang selalu diceritakan abahnya pada keluarga kami, maksud Iwani ni pun dah menunjukkan dia tu nak lebih segala. Maksudnya takhtaku. Alahai, macam-macamlah Nur Iwani tu.Bukan setakat tu saja, kat sekolah pun, budak-budak yang besar darinya takut kat dia. Apa sahaj barang yang diminta, budak-budak lain boleh bagilah kat dia.Eh..eh..dah pandai buli dan pau .. takleh jadi ni...huhu..
Lagi satu, anak dara Ana ni memang sangat suka bersolek. Pantang jumpa gelang, rantai, getah ikat rambut, sepit rambut, akan diusung ke hulu ke hilir. Rambut dia nipis, halus dan jarang. Susah jugak nak diikat. Kalau dapat ikat pun, secoet jer tocang nyer.Nur Iwani ni juga anak yang pandai menghargai barang yang kita beri. Berilah apa sahaja barang, sama ada dibeli bagi atau yang dihadiahkan, mesti akan diusung atau dibawa ke hulu ke hilir. Kalau tidur, dibawa ke tempat tidur. Esok pagi bangun tidur, barang tu lah yang akan dicari dulu.
Tabiat yang paling tak berapa nak comel bagi Ana adalah dia suka hisap jari. Tabiat yang terlekat sejak dari baby. Jari kiri dihisap, jari kanan gentel pusat. Aiyak! Tak senonoh...
Sekarang dah umur 3 tahun lebih...boleh tengok lilipies kat bawah untuk umur yang lebih tepat. Ana hantar ke tadika yang sama dengan kakaknya. Belajar molek-molek ya. Moga jadi anak yang solehah, taat kat mama dan abah, sayang pada kakak dan adik. Mama dan abah sayang Nur Iwani...

p/s: Sebelum terlupa, perkembangan di Taski Siti Khadijah... Nur Aqilah sudah pandai hafal surah  Al Fatihah sampai habis. Nur Iwani sudah pandai hafal ucap 2 kalimah syahadah. Setiap hari dok dengar anak-anak dara tu baca sendiri-sendiri. Bukan boleh disuruh. Kalau disuruh, takkan buat sebab malu. Mama bangga sangat dengan anak-anak mama ni.

Thursday, February 04, 2010

My Dream of Jinny..or Jin Notty?

 
Ku tukarkan air di tasik ini menjadi ais... Blink*Blink*

Emm, rumput ni nak tukar jadi apa yek?

 

Sayang anak jinny nih! mujor abah jinny jumpe kat sini.
Kalau tak habis tasik ni bertukar menjadi ais.

Kau yang bernama sahabat ...

Entri ni sebagai kredits untuk kak NZA atau Nor Zakiah Abdullah. Maaf yer. Dah seabad baru nak bagitau. Hehehe...

Ana dapat tempat ke-9 untuk acara Teman tapi Mesra yang dianjurkan oleh kak NZA pada awal Januari hari tu. Ni hadiah yang tersangatlah comel sampai anak-anak ana pun nak jugak sebab ada gambar Pooh. Ana tak bagilah sebab kalau dapat kat depa, alamat dikoyak-koyak lah jawabnya sebab di tadika sekarang ni cikgu-cikgu dok ajar koyak dan cantum. Ahaks!

Untuk kak NZA, terima kasih banyak-banyak kerana sudi bersahabat dengan Ana. Ana juga nak berterima kasih dengan kemudahan blog ini, kerana dengan blog ini jugalah ana dapat berjumpa secara maya dan mengikat tali persahabatan dengan rakan-rakan maya yang lain. Dan yang paling ana seronok adalah apabila ana juga secara tak langsung dapat berjumpa dengan penulis-penulis novel yang ana minat dan penulis-penulis  tersebut sudi singgah di blog ana yang tak seberapa ini. Begitu juga para ibu yang sudi berkongsi pengalaman melalui sebuah kehidupan yang penuh cabaran dan kebahagiaan. Moga persahabatan kita berkekalan...Amin.

Tuesday, February 02, 2010

Serba salah ...

Macam mana ni? Ana akan selalu berada dalam keadaan dilema bila anak-anak jatuh sakit. Bukan tak boleh nak minta cuti, dan bukannya bos tak bagi cuti, tapi pasti akan ada kata-kata pedih lagi menikam hati dan perasaan di belakang. Tak kira lah, mengata ka, mengutuk, mengumpat atau sekadar bercakap-cakap dalam nada menyindir. Huhu.. azab rasanya bila berada di sekelilingan manusia-manusia yang ... tak yah lah cakap. 
Nak-nak pula kalau ambil emergency leave..huhu..Apa Ana perlu buat? Kesian kat anak-anak. Sekarang musim kemarau, kering dan negeri-negeri di sebelah utara ni sedang mengalami keadaan jerebu dengan asap pembakaran sawah bendang dan tebu (perlis) bagi penanaman semula. Tension bila kena lalui keadaan ini, sebab anak-anak ana akan mudah kena demam, batuk selsema.Tak patut la kalau ana still nak hantar mereka ke sekolah jugak. Ni dah dekat 2 minggu Aqilah batuk-batuk. Tak tahu nak buat apa dah. Hari ni, Ana rasa mcam Ana ni seorang ibu yang jahat (I'm a bad mama). Kenapa? Ana hantar juga Aqilah ke sekolah setelah melihat dia muntah kahak di hadapan pagar sekolah...
Uuwwwaaaaa... 
I'm very-very bad mama!

Followers

Kami sudah ber-6... ^__^

Kami sudah ber-6... ^__^