Friday, December 24, 2010

Fourth Pregnancy

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENYAYANG

Ana rasa dah tiba masa nak buat announcement kat blog kesayangan Ana ni.
Dah boleh agak dah kot bila baca tajuk entri ni. Hehehe..
Harap kawan-kawan blog faham kenapa Ana dah jarang menulis di blog dan jarang meninggalkan komen sejak akhir-akhir ni.
Ana sedang bertarung melawan simptom alahan di trimester pertama.
Sememangnya alahan yang biasa akan Ana alami untuk 3 bulan yang pertama, sama seperti semasa ana mengandungkan Aqilah, Iwani dan Adlin.
Sekarang dah genap minggu ke-13, maknanya usia kandungan Ana dah mencecah 3 bulan.
Sekejap sahaja kan?
Ada juga 2, 3 orang kawan Ana yang tegur, tak bagitau pun kat depa tentang kehamilan kali ni.
Sebenarnya ada beberapa sebab.
Pertama, Ana baru dapat detect ana hamil semasa kandungan dah masuk 9 minggu.
Sebelum-sebelum ni, Ana dapat detect awal sebab ana mula start alah bila masuk 4 minggu kehamilan. Tetapi kali ni, alahan ana bermula agak lewat.
Sebab kedua, period akhir ana pada bulan September datang 2 kali iaitu di awal dan hujung bulan sehingga mencecah bulan Oktober. Jadinya, Ana beranggapan period Ana akan lewat pada bulan November. Tetapi, rupa-rupanya, sampai ke sudah period Ana langsung tak datang.
Sebab ketiga, Ana kalau boleh tak mahu lagi pregnant dalam masa terdekat. Ingat nak bagi Adlin besar sikit dan nak tumpu pada pembelajaran Aqilah dan Iwani. Ana plan nak pregnant tahun 2011 dan bersalin 2012. Tapi tak sangka, rezeki ini datang awal.
Sebab keempat, Ana tengah sibuk sangat dengan penglibatan sebagai penganjur seminar kat tempat kerja. Sampaikan diri sendiri seperti tidak terurus.

Mula-mula rasa stress juga, rasa down sangat dan pertama kali ana rasa Ana tak mahu kandungan ini. Nauzubillah... sampai macam tu sekali yang Ana rasa. 
Orang lain yang tak dak anak, beria-ia nak. Orang lain yang susah nak mengandung, macam-macam cara cuba berubat nak bagi boleh mengandung. Ana yang tiada masalah nak mengandung, boleh terlintas tak mahu kandungan ni! Astaghfirullah....

Ana menangis bila Ana dapat reaksi daripada beberapa orang yang Ana harap boleh bagi Ana semangat, tetapi tidak. Tiada kata semangat daripada mereka. Sebaliknya mereka mempertikaikan Ana yang tidak mengamalkan familly planning, sedangkan mereka juga seorang ibu.
Ana down sangat-sangat.
Kesian kandungan ini. Ibunya stress sangat, sampai langsung tak ambil kisah nak makan vitamin untuk ibu mengandung. Sampailah ke satu tahap, badan Ana tak mampu nak menangung alahan, balik dari kerja, Ana terus collapse. Tak mampu nak buat apa dah. Mujur cik abang begitu memahami. Semua hal anak-anak, dia dah banyak ambil alih.
Dia juga yang menegur Ana.
Banyak belajar bersabar terutama dengan anak-anak.
Jangan ambil peduli apa yang orang lain kata kerana mereka tidak berada di tempat kita.
Setiap anak, Allah dah tentukan rezeki masing-masing.
Kita kena terima dan redha.
Ya, betul kata abang.
Ana kena belajar terima dan redha.
Anak lelaki atau perempuan, Ana dah tak kisah. Apa yang penting, Ana harap ia sihat dan selamat.
Insyallah. Doakan kesihatan Ana.
Semoga Ana dapat lalui semua dugaan ini dengan lebih kuat dan tabah.
*
*
*
Tiba-tiba rasa teruja nak ke Jaya Jusco semakin membuak-buak pula.
Nak tambah koleksi baju ibu mangandung.
Hikhikhik...

Tuesday, December 14, 2010

Mak dan Bapak selamat sampai Malaysia

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENYAYANG


29 November 2010-- Bapa dan mak mertua Ana dah selamat sampai tanah air. Alhamdulillah. Ceria sahaja wajah mereka bercerita hal-hal dan kejadian-kejadian semasa menjalani ibadah haji di sana.

Ini gambar semasa ketibaan di KLIA.. Ana dan anak-anak tak ikut. Cik abang dan adik-adiknya sahaja yang pergi menjemput di KLIA. Lagipun, malam tu kami sudah diberitahu tentang kelewatan mereka bertolak dari Jedah. Mereka tiba lebih kurang pukul 4 pagi.

Ini ole-ole dari Mekah untuk anak-anak Ana. Seronok sunguh mereka! (Maaf yer, ini bukan gambar yang Ana tangkap. Ana google dari blog en Rosli. Mainan yang dibelinya memang sebijik sama seperti yang dibeli oleh bapa dan ibu mertua ana.) Abang dapat jam tangan, kepiah, tasbih. Untuk ana pun banyak juga dapat. Tapi takyah ceritalah. Macam riaklah pula. hehehe..
Yang paling Ana tunggu kurma mekah dan air zam zam. Terima kasih mak dan bapak!

Thursday, December 09, 2010

8 tahun bersama...

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENYAYANG

Macam mana lah Ana boleh terlupa tentang hari ini.
Mungkin sebab Ana dah dapat hadiah awal kot (ENTRI INI).hehehe...
Cik abang ke Alor Setar, ada exam. Ana pula tengahari ni akan ke Pulau Pinang.
Pergi atas urusan kerja, jadinya petang dah balik semula ke Perlis.
Aqilah masih di rumah tok baba dan tok mama dia (Penang juga). Tapi Ana tak singgah kot sebab Ana ke sana dengan kenderaan pejabat. Takpelah. Hari sabtu ni akan pulang ke sana juga untuk ambil dia. semenjak berkeadaan begini ehem..ehem.., rasa macam tak mau berenggang langsung dengan anak-anak. Tapi dah dia yang minta nak ke rumah toknya, ikutkan jugalah.
Dah pandai merajuklah katakan.
Iwani dan Adlin pula, Ana hantar ke nurseri.

Apa-apa pun, seperti tajuk kat atas tu, itulah usia perkahwinan kami.
Alhamdulillah, syukur ke Hadrat Illahi.
Semoga Allah terus melimpahi rahmat dan kasih sayang buat kami sekeluarga
serta memanjangkan jodoh kami sehingga akhir hayat.

Nota Hati:
Buat abang,
Terima kasih kerana menerima segala kekurangan diri ini,
Menegur dan memperbetulkan segala kesilapan tingkah laku ku,
Tak jemu menasihati kesalahanku,
Sabar melayani kerenahku dan anak-anak,
Semoga Allah membalas segala kebaikan yang telah engkau lakukan,
Semoga Allah menjadikan aku isteri yang solehah agar sentiasa taat dan patuh kepadamu.
Redhailah aku kerana itulah Keredhaan Allah SWT.

Monday, December 06, 2010

CUTE BABY CONTEST by PAPAMAMAZAKWAN

Contest yang sama untuk 2nd entri

Nak join klik SINI

Bukti follower

 *
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Ini pula kakaknya Nur Adlin
Harap gambar ni diterima sebab Aqilah sorang jer yang nengok kamera dan memang nak fokus pun pada Aqilah jer.

NAMA: NUR AQILAH BT MIOR MOHD SHAHRIL
D.O.B: 14 MAC 2005
5 TAHUN 9 BULAN

CUTE BABY CONTEST by PAPAMAMAZAKWAN

Join contest lagi


Tarikh tutup: 18 Disember 2010
Nak join boleh klik SINI atau SINI



Bukti sebagai follower blog mamazakwan


 Gambar yang dipertandingkan
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
  NAMA: NUR ADLIN BT MIOR MOHD SHAHRIL
D.O.B: 7 JUN 2009 
1 TAHUN 6 BULAN


Friday, December 03, 2010

OST-Anastasia-At The Beginning (Donna Lewis ft Richard Marx)

Teringat kembali zaman belajar kat U dulu. Suka tengok cerita ni. 
Ana pernah cerita kat ENTRI ni. Liriknya pun ada sama.
Soundtrack animasi ni memang best sangat! Tambahan pula ada Richard Marx. 
Jom layan...

Cuti-cuti Sekolah GiveAway


Tarikh tutup: 31 Disember 2010

Meh join!
Klik SINI

Tag:
My cousin - mamaleen
My sister - ika aka Atiqah

 

La Bella Tela 1st Giveaway



Tarikh tutup: 15 Disember 2010

Mau join?
Klik SINI

Bul Bul Craft Giveaway

Tarikh tutup 19 Disember 2010

Klik SINI untuk join

Wednesday, December 01, 2010

Hari Kecemerlangan dan Penyampaian Hadiah Taski Siti Khadijah

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENGASIH

Beberapa minggu yang lalu iaitu seminggu sebelum cuti sekolah (13 November 2010) adalah hari kecemerlangan dan penyampaianan hadiah Taski Siti Khadijah. Sebenarnya program tu lebih kepada graduation day untuk anak-anak umur 6 tahun, almaklumlah selepas ni anak-anak itu akan masuk alam persekolahan yang sebenar. 


Walaupun Aqilah dan Iwani masih belum berumur 6 tahun, tapi mereka pun dapat juga ole-ole daripada tadika mereka. 


Paling seronok bila melihat telatah anak-anak membuat persembahan. Ibu bapa lah yang paling teruja untuk merakam semua telatah mereka di atas pentas. Cik abang Ana lagilah... sampai naik atas pentas gara-gara nak dapatkan shoot yang menarik.

Tapi yang tak bestnya, mood Iwani tak bagus hari tu. Asyik buat perangai sahaja. Merap sungguh dia, lebih teruk lagi dia boleh mengamuk di tengah-tengah dewan. Ya Allah! Malu juga Ana dibuatnya. Kalau kat rumah, rasanya dah kena sepit ketam dah. Ana sabar aja tengok telatah dia. Bila cikgu suruh buat persembahan pun, dia tak mahu join. Buat malu-malu harimau bintang dia.


 Aqilah di belakang pentas. Sedang bersiap sedia sebelum membuat persembahan.
 Pandangan dari sudut atas.
Aqilah sedang berdikir barat

 Rambut dah terkeluar-keluar. Tak sempat nak touch up dah

 Peace untuk abah!

Persembahan kedua.



Mujur Aqilah ok. Cayalah anak mama ni. 
Pandai dia menyanyi. Tapi lagi bagus kalau anak mama pandai baca surah Al Quran
tinggi sungguh angan-angan mak hang ni tapi nak mengajarnya tidak plak..huahua.

Dikir barat


Bersemangat sungguh Aqilah menyanyi. Sampai ternganga mulut.

Iwani yang mengamuk di tengah dewan

 Adlin dah tak dapat dikawal. Bosan. Terpaksa bawa dia berjalan di luar dewan. 

Followers

Kami sudah ber-6... ^__^

Kami sudah ber-6... ^__^