Wednesday, June 08, 2011

32 week-- Braxton Hicks or True Labor Contractions!

Pagi ni memang bikin hati Ana cuak yang amat sangat
Tak pasti pukul brapa, tapi rasanya dalam pukul satu pagi
Perut Ana mengeras, cekang dan makin lama makin rasa seperti contraction.
Beberapa lama sekali mesti rasa, cuma tak kuat sangat seperti betul-betul nak beranak.
Bila ke bilik air, dok tengok juga kot-kot ada tanda.
Dekat pukul 8 pagi, baru contraction ni stop.
Fuhh...harap-harap ia cuma Braxton Hicks or False Labor Contractions
Memang cuak habis sampai terus packing barang-barang baby, barang-barang Ana dan barang kakak-kakak yang akan dihantar ke nurseri sekiranya Ana admit wad.
Bila dah pekena Milo segelas plus biskut chipsmore, pastu Ana baring kejap.
Cuba juga berjaga-jaga kalau masih ada contraction.
Alhamdulillah. Dah stop ketika entri ni ditulis.
Sebenarnya barang-barang baby, apa pun ana tak packing lagi.
Baru 32 minggu. Kalau beranak sekarang, sohih jadi macam Aqilah.
Itulah yang amat ana takutkan.
So, hari ni Ana EL. Rehat kat rumah. Kalau jadi apa-apa, Ana angkut barang-barang tadi jer terus ke hospital.
Alahai baby, janganlah kuar lagi selagi tak cecah tempoh matang-- 36 minggu.
Bila dah lepas 36 minggu, Ana tak kisah sangat dah sebab doktor takkan letak baby dalam NICU kalau tak ada masalah kesihatan lain.
Apa-apa pun, minggu depan ada appointment dengan doktor pakar di hospital.
Doktor suspek baby kecil dari saiz sepatutnya tempoh kehamilan.
Itu memang dah agak-- semua kehamilan ana sebelum-sebelum ni pun sama juga.
Doktor panggil istilah IUGR- Intrauterine Growth Restriction
 Perbezaan antara sakit nak bersalin yang betul (True Labor Contractions) dengan Braxton Hicks (False Labor Contractions):

Contraction Characteristics
False Labor
True Labor
How often do the contractions occur?
Contractions are often irregular and do not get closer together
Contractions come at regular intervals and last about 30-70 seconds. As time goes on, they get closer together.
Do they change with movement?
Contractions may stop when you walk or rest, or may even stop if you change positions
Contractions continue despite movement or changing positions
How strong are they?
Contractions are usually weak and do not get much stronger. Or they may be strong at first and then get weaker.
Contractions steadily increase in strength
Where do you feel the pain?
Contractions are usually only felt in the front of the abdomen or pelvic region
Contractions usually start in the lower back and move to the front of the abdomen

If you are having Braxton Hicks contractions, you really don't need to do anything unless they are causing you discomfort. If they are making you uncomfortable try the following:
  • Take a walk. False labor contractions often stop when you change position or get up and walk.
  • Get some sleep or rest.
  • Relax.
  • Drink water, juice, or herbal tea.
  • Eat a snack or small meal.
  • Get a massage.
 Sumber * Ana ambil di SINI


Doa-doakanlah semoga semuanya selamat.
Huhuh..

3 comments:

  1. Anis kena skali minggu lepas.Muntah2 teruk pasal food poisoining,lepas tu dia start dahhh..gila rasa mcm nk terberanak.baru 30minggu.kena betul2 bedrest,baru la rasa okey.harap2 pregnancy kita okey la kan kali ni..biarlah lama2 skit pun xpa.Uyin dulu 38minggu.kecit je kuar..yg kalini xtau la..sama2 laa kita doa key..

    ReplyDelete
  2. InsyaAllah...brdoalh agar baby sempat menanti 1 bln lg......

    ReplyDelete
  3. aNiS tHe BumbleBee
    Ha, tu lah pasal. Bikin gempak. Anis, mu kena kuat. Semoga Anis terus tabah berada di perantauan. Salute!

    kak NZA
    Insyaallah. Terima kasih kak.

    ReplyDelete

Mari berhemoi dengan Suhana Shahril

Followers

Kami sudah ber-6... ^__^

Kami sudah ber-6... ^__^