Thursday, June 23, 2011

NUR AQILAH dan DISLEKSIA @ DYSLEXIA !

Sekali lagi diuji
Ujian kali ni membuatkan An terfikir, adakah semuanya berpunca dari kesalahan dan kesilapan Ana sendiri
Ohhh...Ana bukan seorang ibu yang baik
Ana ni hot temper
Kalau marah-marah boleh pecah 1 rumah dengar suara Ana
huhu..
Truk kan?
Minggu lepas, cik abang Ana detect sesuatu dengan kekurangan Aqilah
Sesuatu yang memang Ana dah tau lama tetapi jahil tentangnya
Ana pun sebenarnya dah pernah bagitau hal ni pada cik abang, lama dulu
Tapi dia tak alert, Ana lagilah taktau
Rupa-rupanya selama ini Nur Aqilah
adalah kanak-kanak DISLEKSIA @ DYSLEXIA !
Hati ibu mana yang tak sedih, hancur, luluh... ^~^
Ana ingat dia akan membesar sebagai anak yang normal
Tapi tak sangka pula dia akan menerima ujian seberat ini dan ia akan kekal sehingga dia besar
Esok, cik abang Ana akan buat kad OKU untuk dia
OKU!
Ya Allah! Berat sungguh ujianmu ini.
Maaf.
Ana dah tak mampu nak tulis apa-apa lagi
Air mata dah merambu
NUR AQILAH...MAMA SAYANG KAKAK!
WALAU PUN KAKAK MACAM MANA SEKALIPUN, MAMA TETAP SAYANG AQILAH
WALAU APA PUN ISTILAH YANG MEREKA BERIKAN
AQILAH TETAP SAMA DI MATA HATI MAMA.....


7 comments:

  1. semua nie ujian k ana. Allah tue sengaja beri kita ujian supaya kita lebih dekat dengan-Nya. Tetapi kita mudah leka dan lupa. Redha sebagaimana diriku redha dengan apa yg ku alami. Sekurang-kurangnya aqilah masih berada di sisi kita. Kita tak tahu ajal maut di tangan ALLAH. Mcm Wan, every year skrg kena wat dianosis darah. Wan ada pakej penyakit keturunan 4 sekali gus. Tp redha je. Sebab dr dah bgtau tiada ubat, dan skrg kena la hadapi w/pun kesan penyakit tak nmpak sgt sekarg. Hikmahnya, dpt kesan dr awal jd dah tua2 esok dah bersedia. Kalo d pk, lg rasa sedih sebab wan sorang jer ada penyakit, tfkir esok akan mati. tp bila diingat2 semua tue dah tertulis sejak azali...

    ReplyDelete
  2. semoga Ana , hubby dan Aqilah tabah dengan ujian ini. Insya Allah she'll get over it dan turn herself into someone that bot of u will be proud of. Ramai orang2 yang gifted with dyslexic jadi insan berjaya jugak e.g Tom Cruise, Orlando Bloom, Thomas Alva Edison, Pablo Picasso, Steven Spielberg dan ramai lagi.

    Stay strong ye Ana

    ReplyDelete
  3. Salam Ana,
    Ana ada pegi kt mana2 centre tak utk buat ujian tu?Actually, Uyin pun mcm ada masalah ni.Ms kecik2 pernah bawak dia jumpa pakar sbb tgk dia mcm hyper skit.Then,ada byk lagilah siri2 yg terpksa kami lalui.Skang, bila dia menulis,terbalik2.

    Tp we all belum bawak dia lagi utk diagnose kt mana2 sbb dia belum betul2 masuk skolah lagi.Lgpun kt sini xda pulak tmpat yg mcm kt Msia.Insyallah,kami tunggu balik Malaysia dulu lepas ni.tgk mcmana..

    ReplyDelete
  4. Edliana Zaffrey
    TQ, Wan. Betul kata wan, ujian ni kecik jer. Org lain ada yg lagi teruk lagi.

    yatie chomeyl,
    TQ, Yatie. Insyaallah, harapan tu masih ada.Dia masih sprt budak2 lain..normal wlpun nnti dia pemegang kad OKU.huhu..

    aNiS tHe BumbleBee
    Setakat skrg ni, kami hanya ke hospital kerajaan. Tp sprt kata doc hosp Kangar ni, depa sendiri tiada yg betul2 pakar dlm bidang ni. So, kami (ana dan husband) masih dlm perbincangan nak buat further analisis kat Pusat Disleksia Negara. Masih tak confirm nak pi yg mana- KL @ Penang?

    ReplyDelete
  5. ana jgn cpt mengalah.....semoga terus berusha utk kebaikan aqilah...InsyaAllah ana boleh.

    ReplyDelete
  6. ALoNa CintamaniszLite
    Ya, Insyaallah..

    kak NZA
    Insyaallah kak.

    ReplyDelete

Mari berhemoi dengan Suhana Shahril

Followers

Kami sudah ber-6... ^__^

Kami sudah ber-6... ^__^