Thursday, March 24, 2011

Ada gak gambar dengan artis...



Wahh..siapakah artis yang telah bergambar bersama Ana dan baby ni?
Cuba teka siapa yang sedang Ana dukung? Aqilah, Iwani atau Adlin?
Terpegun si baby ni nengok artis di sebelah mama dia.
Siap bawa bantal busuk lagi tu...wakaka...
Almaklumlah jalan jauh dari KL ke Perlis
Lokasi kejadian: Hotel Putra Brasmana, Kuala Perlis
Ana tak ingat plak tahun bila, tapi rasa-rasanya penghujung tahun 2005 kot.

Saturday, March 19, 2011

Bila baby nak keluar?

Semasa kandungan dah masuk 3 bulan, Adlin dah pandai sebut perkataan 'BABY'. Kalau tengok tv atau nampak jer gambar baby dalam majalah/ buku, lancar jer sebut perkataan tu. Maknanya dia dah faham maksud baby-- budak kecil. Maknanya juga, dia dah faham dia bukan baby lagi tapi masih digelar adik oleh kakak-kakaknya. Alhamdulillah, bila umur dia dah genap 1 tahun 9 bulan, dah makin banyak perkataan yang dia dah boleh sebut dengan penuh tanpa bunyi pelat seperti mama, baba, bird, sakit, habis, air dan ayaq (dialek utara). Manakala perkataan yang masih bunyi pelat atau hujung-hujung seperti tatak (kakak), bat (ubat makan/minyak sapu), atan (makan) achik (nasi) dan banyak lagi lah. Hehehe...memang suka sangat bila ikuti perkembangan vocabulary dia.

Macam mana reaksi anak-anak berusia 6 dan 5 tahun ni bila dah faham yang mereka akan dapat adik baru?


Aqilah dan Iwani, hari-hari (sekurang-kurangnya sekali) mesti akan tanya soalan ni.
"Mama, bila baby nak keluar dari perut mama?"
Hahaha...macam depa pula yang tak sabar-sabar nak tengok baby baru. Ana sebagai ibu lagilah tak sabar nak tunggu baby yang di dalam ni keluar. Lambat lagi. Baru 5 bulan lebih.
Selalunya Ana jawab, "Baby kecik lagi. Nanti bila baby dah besar sikit, baru baby boleh keluar dari perut mama."
Kadang-kadang, depa akan ulang balik ayat Ana tu plus ayat sambungan "Ooo...besar macam adik Adlin masa baby tu? Macam arif, Iman dan baby Anas tu?"
hua...hua...habis berkait nama-nama sepupu depa. Angguk jer lah Ana. Betullah jugak tu.

Iwani paling suka dan kerap usap perut Ana. Kadang-kadang tu, dia terus datang dekat dan main selak jer baju Ana semata-mata nak rasa pergerakan baby. Kadang-kadang, dia lekap terus telinga dia kat perut. 

Aqilah pula, bila Ana dah mula tukar uniform/ pakaian mengandung, mesti cakap "Lawanya mama". Hnss...hnss... Kembang setaman sebentar. Sebenarnya, dia puji baju jer tu, bukan mamanya. Ana ja yang over kembang. hahaha... Bukan apa, baju pregnant ana banyak kaler pink. Hari-hari tema pink. Aqilah dan Iwani ni, peminat tegar pink juga. Ohh, itu semua koleksi semasa mengandungkan Aqilah hinggalah mengandungkan Adlin. Untuk kali ni, Ana masih belum berpeluang tambah koleksi.huhu... Kadang-kadang keluar ke kedai, lebih selesa pakai tshirt biasa yang sedia ada sebab besar dan longgar (lagipun perut bukannya besar sangat).

Reaksi Adlin pula bagaimana?
Hahaha, dia tak faham lagi. Tapi suka sangat buat stunt atas perut. Huhu...senak tau, sayang. Selalu babap manja-manja jer. Dia akan buat muka sengih-sengih. Nampak sangat tak faham apa lagi.

Ana harap, akan terus adil menyayangi dan melayani mereka walaupun dah ada si kecil yang baru ni.

Wednesday, March 16, 2011

Lembut @ keras?


Masa tengah syok tengok tv, cik abang hulurkan botol susu kat anak-anak. Lega. Cik abang dah banyak mudahkan keja Ana. Bab-bab kebajikan anak-anak, dah banyak cik abang tolong buatkan. Almaklumlahkan, dah berbadan dua ni, sambil nak manja-manja mengada, sambil nak melayan kemalasan yang melanda.

Iwani: Mama, wani tak mau susu abah buat. Susu abah buat keras. (dalam nada tak puas hati)
Ana: Apa ke hal pulak susu keras? Minum ajelah Wani. Sama jer susu yang abah bancuh dengan yang mama bancuh.
(Sebenarnya malas nak bangun bancuh susu anak, tak larat nak berdiri)
Wani: Tak sama. Yang mama buat lembut. Abah buat keras.
Ana memang dah berkerut dahi. Dok pikir, kenapalah si iwani ni sebut lembut dan keras berulangkali. Memang dia sorang jer selalu request Ana bancuhkan susu untuk dia. Dia tak suka kalau abah dia yang tolong bancuh.
Cik abang: Alahhh..dia maksudkan cair dan pekatlah. Yang abang buat cair.Tapi kalau yang buat, pekat. Tolonglah tambah satu skop susu lagi. Sat lagi, sampai sudah dok merengek saja.
Hohoho...cair dan pekat rupanya. Ingatkan, apalah yang dimaksudkan lembut dan keras tadi. Wani..wani..salah penggunaan kata sifat tu.hehehe...

Tuesday, March 15, 2011

Perancangan Full Breastfeed

Nak cerita pasal persediaan menyambut baby baru pulaklah. Kali ni, Ana melangkah setapak lagi. Alhamdulillah, ada cik abang yang faham tentang kebaikan penyusuan susu ibu dan sangat menggalakkan Ana untuk BF anak-anak. Mengandung kali ni, Ana lebih kepada prepare barangan untuk menyusu. Lagipun, barang-barang baby macam lampin, barut, bantal, tilam... semuanya dah ada. Pakai semula saja yang kakak-kakak punya. Hehehe..jimat. Buat apalah nak membazir kalau semua barang-barang tu masih boleh dipakai. Duit untuk beli barang-barang sebegitu boleh guna untuk beli peralatan menyusu pula. hehehe...Untuk baju-baju baby pun, Ana mungkin beli beberapa helai sahaja (tak beli pun lagi, nantilah bila kandungan dah masuk 7 bulan, baru nak start shopping). Baju kakak-kakak masa mereka baby pun masih elok lagi. Banyak kaler putih. So, tak kisahlah, anak perempuan ke, anak lelaki ke, dua-dua jantina pun boleh masuk dengan kaler tu. Cuma mungkin nak kena basuh balik, sebab dah lama terlipat dalam almari baju. 
Cik abang ada juga hint hari tu pasal nak beli stroller. Ana terkejut juga. Aik! Dah berubah fikiran ke, cik abang ai ni? Macam pelik juga, cik abang ana tu kalau pasal barangan ni, memang dia  pernah cakap..buat apalah nak beli stroller tu, nanti baby dah besar, dia takkan duduk pun. Kalau pi shopping complex, silap haribulan, stroller tu bawa barang yang dibeli. Baby still kena dukung juga. Mungkin pengaruh adik ipar (Sheila). Adik ipar Ana beli stroller yang rega ratus-ratus punya. Mau tak sedap bawa. Senang lipat , ringan, ada banyak function dan jimat ruang. Perghh... mau fikir dua tiga kali juga kalau nak beli yang macam tu. Bila Ana ungkit balik pasal pendapat dia dulu tu, dia jawab.. takpelah. hadiah untuk baby. Wah...baby tak keluar lagi, abah dah plan nak bagi hadiah mahal. Dasyatlah! Rasa macam best lah pulak mengandung ni. Agak-agak kalau mengandung lagi, tentu boleh dapat lagi macam-macam hadiah tak? kekekeke...

Kebetulan tahun ni famili Ana akan menyambut kelahiran baby baru yang berganda-ganda. Sebab apa Ana kata mcam tu? Sebab 2 orang adik ipar ana a.k.a isteri adik-adik lelaki ana dan adik ipar ana a.k.a adik cik abang ana dan juga ana mengandung dan dijangka bersalin pada tahun ni. Kiranya, Aqilah, Iwani dan Adlin akan dapat adik dan juga cousins serentak. hehehe..meriah kan? Seorang adik ipar ana dah selamat melahirkan anak lelaki a.k.a cucu lelaki sulung sebelah famili Ana (Ana anak sulung, tapi sorrylah yer, all my baby are gals). Agak-agak kali ni lelaki ke perempuan? hikhik..tak taulah lagi. Ana tak pernah tanya doktor pun pasal jantina bila pergi scan perut. Ana lebih concern pasal kesihatan baby kat dalam perut ni. Ana terima jer lelaki ke perempuan. Yang penting kandungan sihat dan Ana taknak perkara yang sama berulang balik. Itu sahaja yang ana doakan siang dan malam.

Ok. Melalut dah sampai ke mana. Sebenarnya, nak cerita pasal kelengkapan menyusu. Dah merepek jauh pula. Untuk ibu yang tidak bekerja, perkara ini tentu sahaja tidak menjadi masalah. Tapi ibu macam ana, memang banyak masalah yang akan timbul kalau tak prepare semua peralatan ni . Hasrat nak BF baby memang takkan tercapai. Peralatan-peralatan ni bagi ana semakin penting dan dah menjadi keperluan kepada Ana kalau betul-betul nak BF baby dan dalam masa yang sama tak diganggu dengan pekerjaan hakiki. Masa mengandung dan bersalinkan Aqilah dan Iwani dulu, Ana tak tau pun pasal peralatan mengepam susu badan. Pakai jenama yang biasa sahaja yang boleh didapati di pasaraya sahaja. Ana pakai Pureen, yang ada guna getah biru sebagai pam. 

Pastu bertukar kepada yang jenis ni tak pakai getah (yang jenis tarik, lupalah plak jenamanya) sebab mak mentua kata yang ada getah tu tak elok sebab susu akan berbau getah biru tu. Tapi masa tu, Ana tak pernah buat stok banyak-banyak pun. Sekadar perah dan simpan stok untuk sehari awal jer. Memang jahiliah sungguh masa tu. Masa Adlin plak, dah mula pakai yang jenama ni. Ini pun atas nasihat dan pengaruh adik ipar ana Wan Zuliana. Dia memang start guna jenama ni untuk anak sulung dia.
Memang yang terbaiklah dari ladang! Tapi Ana silap percaturan plak. Ana tak prepare dari awal waktu berpantang. Kelengkapan menyimpan susu, seperti bekas atau botol tak ada dalam stok a.k.a tak beli langsung. Pastu, Ana plak tak rancang betul-betul masa pemerahan susu mengikut jadual. Perah time free ajer. Akhirnya, sendiri yang gigit jari gara-gara tak bersiap dari awal. Secara kesimpulannya @ puratanya, anak-anak Ana menyusu badan setakat 8 bulan sahaja. Itupun, bila umur mereka menginjak 2 bulan (kes dah mula kerja dan hantar mereka ke nurseri) dah campur dengan susu tepung. Mereka full BF 2 bulan yang pertama sahaja. Oppss..lupa. Aqilah full BF 4 bulan yer sebab dia premature dan dok dalam inkubator selama 4 bulan.
So, amacam kali ni? Ana rasa dah bersedia untuk bermula semula. Kali ni, prepare semua peralatan secukupnya dan buat jadual pemerahan yang betul-betul bermula dari ketika pantang lagi. Tak mau dah nanti, dah mula kerja baru nak kelam kabut buat stok. Lagipun, kerajaan dah bagi 3 bulan cuti bersalin. Baik ana gunakan masa yang diberi dengan sepenuhnya. 
Plan nak beli yang elektrik punya. Dok tengah kumpul duit untuk beli jenama ni.
 atau ini. 
Masih belum buat keputusan lagi yang mana satu. Semuanya bergantung kepada keadaan ekonomi semasa. kehkehkeh...
Baru-baru ni, Ana dan Wan ada beli set jenama ni. 
Satu set lengkap dengan steriliser, warmer, botol dan macam-macam lagi. Harga? Hmm..bolehlah tahan. tapi ok lagi berbanding kalau beli satu-persatu barang. Cuma tak ada breast pump sahaja. Tak apalah, Ana nak survey lagi harga dia. 
Haha..beriya-iya jer Ana ni kan. Poyo sungguh! Tapi tak apalah, menabur modal kat sini untuk kesenangan hari kemudian. Ana nak anak-anak Ana semuanya sihat sentiasa. Ana tak mau, di awal usia dah kena telan ubat. Kesian. Semoga Ana terus bersemangat, tabah dan berdoa agar ada rezeki yang banyak untuk baby ke-4 ini. Boleh juga jimatkan duit abah nyer..kekeke...
Doakan hasrat Ana ini berjaya. Go for FULL BF for 2 years! Chaiyok!

p/s: Semua gambar-gambar di atas-kredits to En. GOOGLE

Thursday, March 03, 2011

Bihun Goreng yang Simple!


Lama tak goreng bihun. Selalu dok beli kat kedai, bihun kosong jer, tak ada apa-apa bahan. Tak berapa nak ikut selera tekak. Tapi dah nama pun beli kat kedai, telan jerlah. Minggu lepas, Ana berkesempatan ke pasar pagi. Ana hantu sayur borong sayur-sayuran dan juga ayam setengah ekor. Mahal harga ayam sekarang. Sekilo dah mencecah RM7. Nampak sangat dah lama tak beli barang mentah kat market. Selalunya, cik abang yang dok beli. Kebetulan ada stok bihun kat rumah, apa lagi, bersilatlah ana kat dapur. Dua hari berturut-turut ana goreng bihun (goreng sekali, makan sampai habis. Hari ke-2, goreng lagi). hahah...kalau dah teringin memang sanggup makan berhari-hari.

Masih berasap lagi ni.

Segala mak nenek sayuran Ana masukkan.
Kira cukuplah segala zat makanan, dari karbohidrat hinggalah ke protein, semuanya ada.


Inilah hasilnya. Tak payah bagi resepilah. Semua orang dah tahu nak buat.
Lagipun, Ana goreng bodoh-bodoh jer. Maksud ana, main lempar-lempar jer semua bahan macam buat nasi goreng. ini kalau nenek Ana tok guru tahu, jenuh kena marah sebab tak ikut prosedur.
kekeke..

Bihun Ana buat ni tak pedas yer sebab Ana sendiri tak makan pedas sangat plus nak bagi anak-anak makan juga. Macam pucat sikit kalernya sebab ana langsung tak pakai cili, Ana cuma campur adik-beradik sos sahaja. kuang..kuang..kuang..

Jemput makan semua!

Followers

Kami sudah ber-6... ^__^

Kami sudah ber-6... ^__^