Thursday, September 27, 2012

Sarapan ala-ala mak saleh... puding roti

Selalunya kalau ada saki baki roti yang tak habis, Ana akan buat puding ni. Tapi yang penting kena ada cukup bahan utama seperti roti (ofkoslahkan), susu cair/ susu segar, telur. Selalu-selalunya Ana buat kuah kastad untuk penyedap rasa sebab puding tak buat manis. 
Nak tau sebenarnya buat puding ni sebab gas umah mak abis. Jadi tak leh nak goreng cucur udang yang dah siap dibancuh. So, sarapan pagi minggu lepas puding roti. sebab masak dalam oven jer. Sonang sungguh. Bakar lebih kurang 20-30 minit. Kting! Siap! Dan adunan cucur udang terpaksa disimpan dalam peti ais. hahaha....

Kuah likat ala-ala macam kat atas ni. Tapi ni gambar lama. Ni pun feveret Aqilah jugak nih.

Tetapi kali ni malas nak buat kuah kastadnya, so dah letak gula lebih skit bagi manis. Opss..no no no... ini puding akan di ngap oleh Ammar juga so no gula. Tetapi diganti dengan puri kurma, puri labu, susu fresh yang lemak berkrim. Kat tengah layer dia Ana tabur saki baki cheese dan lobak merah yang disagat halus dan puri seleri. Anak-anak tak perasan sangat ada sayuran dalam tu. Hehehe..taktik nak paksa anak makan sayur kena bagiuhhh punya.


 Alamak terlupa pula nk close up sikit bagi nampak layer yang kat tengah dia.

 Aqilah yang dapat habiskan sepotong senyum kekenyangan. Kenyang lah sangat tuh...

 Budak ni champion, sekali makan 3 potong non stop.
Dalam masa 30 minit, tinggal suku potong dari saiz bekas tu untuk bahagian abah depa. Hehehe...

 Budak ni memain jer lebih. Kalau suap baru mau makan.
Tengok tu, butang baju pun terbuka. Tak senonoh!
Cekcilah Ammar oiii.. mujur awak tu hero. So boleh tayang body. Haha..

Alamak, tak lekat pula gambar Adlin. Dia susah skit makan. Pagi-pagi dah mintak susu sebotol.
Mau tak kenyang.

 Dah mula dok tak diam

 Dah nak meragaih dah
Pinggan pun dah terlangkup ke lantai

 Akhirnya... mengamuk bila disuruh makan elok-elok
Bila diletak pinggan kat depan, ditelangkup dan ditolak ke tepi atau dalam erti kata lain, dibaling. Mujur pinggan plastik nak oii...

 Buat drama sedih dah

Adakah mak kamu ni seorang yang kejam? kekeke...
Last, kena angkat dan pujuk-pujuk.
Jom-jom semua pegi mandi.
Apadaaa.. makan sarapan tapi semua busuk tak mandi lagi termasuk maknyer. hehehe...
Yang penting jaga perut dulu. Bila dah kenyang, barulah tak buat perangai yer.

Oh, sila abaikan amukan budak di atas. Budak tu kekurangan kasih sayang aka manja-nakkan-perhatian.

Sekian

Monday, September 24, 2012

Penkek kasih sayang mama

Bila Ammar dah start makan solid food dan dah tumbuh gigi, rajin jugaklah mama dia ghodek2 dalam Internet cari resepi-resepi makanan baby.
Buat kuih atau dessert yang boleh Ammar dan kakak-kakak makan sama.. termasuklah mama dan abah dia juga. Hahah..pemalaih sungguh buat asing-asing.
Yang paling penting Aqilah yang cerewet makan suka. Ohh, saya sangat pening bila selera anak-anak tak sama. Susah nak juga nak cari feveret mereka selain sup dan ayam goreng. huhu...
Sekarang cerewet tu dah berjangkit kat Adlin pula. Huwaa..
Tapi Ana tak risau sangat sebab berat badan dia maintain + dia kerap minum susu.
Aqilah jer yang terlebih ringan.
Kalau adik-adik tolak pun boleh terjatuh. huhu...

Meh la nengok mak punya penkek yang diberi nama seperti di atas... ^___^

Adunan yang telah dibancuh. Ana masuk semua bahan dalam blender sajek. Sonang koje mak!

Untuk hasil yang menarik dan cantik, pakai fried pan yang tak melekat dan bersaiz diameter lebih kurang
5 inci. Barulah adunan dapat dikawal saiznya dan  terbentuk cantik.

Kasi close-up skit

Close-up lagi dekat..gebuss mak punya lempeng zaman moden...ahaks!

Emm.. nampak menarik tak? Aqilah panggil kuih bulat. Haha..

Untuk kanak-kanak atas 2 tahun atau orang dewasa, boleh makan dengan pelbagai perisa seperti jem (strawberry etc...), coklat, peanut butter, mayonis pun boleh...suka-hati-rasa-lidah-sendirilah...hehehe...

Feveret anak-anak mesti nak kena ada butter dan madu

Ohh, untuk Ammar tak ada hiasan segala seperti di atas. Bagi makan kosong jer...cian Ammar..

Untuk anak-anak bawah 2 tahun, boleh ganti gula dengan puri kurma atau labu manis atau pisang emas.
Mmm..memang marbelesss!!

Thursday, September 20, 2012

Bunga-bunga kembang di taman...oppss..dalam opis jer...

 Lavender penyejuk mata

 Ohh..sila abaikan botol plastik yang merangkap balang yer



Close up skitt



 Sejambak lagi letak sebelah sofa, bertentang dengan meja kerja. Senang bila stress tengok jer gubahan bunga tu depan mata, sure lega



 Kelopak yang dah gugur boleh buat potpouri

Tuesday, September 18, 2012

Sweet Mama from Google ... ^____^

Google ni pun rajin juga mencuit hati dan perasaan. Tersentuh juga hati ni dengan imej search box Google minggu lepas. Kepilkan gambar ni untuk kenangan. Pasni mungkin dah tak jumpa dah kan.
Hmm... suka sangat tengok. Rasa macam sejuk mata memandang.

Friday, September 14, 2012

Mari membaca : Kongsi cara nak didik anak

Salam hari Jumaat buat semua,
Minat nak update blog dah jadi macam chipsmore..sekejap ada, sekejap tak ada. Adalah sebab dan musababnya. Adalah juga kena mengenakan dengan bab privasi. Tapi apa-apa pun, keinginan untuk meninggalkan kenangan agar dapat ditatap oleh anak-anak suatu hari nanti tetap bernyala-nyala. Haha... apa kes?

Baru-baru ni ana terjumpa satu buku ni yang agak memberi sentapan pada hati ai sebagai sorang mak yang beranak empat. Oh..oh..walaupun dah anak empat nampak sangat ai sebagai seorang mak begitu banyak kekurangan, lompong di sini sana, lohong, berlubang...segala serba serbi mak nenek lagi lah. Makna kata ibu-ibu muda sekarang yang mungkin baru beranak satu lebih mahir dan berilmu dari ai sebagai ibu yang beranak empat. Ai ni kurang membaca, walaupun ada juga dok beli majalah PAMA. Semua yang dilalui hanya berdasarkan pengalaman diri sendiri dan suami serta selitan nasihat/ pandangan dari parents dan saudara mara. Isu yang menyusu terutamanya. Dah masuk anak empat baru nak terhegeh-hegeh nak usahakan diri untuk melaksanakan penyusuan penuh. Pastu bab penyediaan makanan berkhasiat untuk anak-anak. Patutlah anak-anak agak memilih untuk makan. Rupa-rupanya mungkin dari salah diri sendiri juga yang tidak praktik penyediaan makanan berkhasiat untuk anak-anak sejak dari kecil. Bila dah besar anak-anak dah pandai memilih makanan yang mereka nak makan. Sayuran memang dah tolak ke tepi awal-awal lagi. Kalau yang makan pun mungkin lobak merah, sayur jagung dan cendawan.
Ibu-ibu muda sekarang ni lebih bijak. Dengan adanya kemudahan FACEBOOK, wujud pula kumpulan perbincangan seperti Kumpulan Ibu Menyusu (membincangkan isu & permasalahan tentang susu ibu) dan Homemade solid food for your baby (HSFFYB) yang membincangkan isu-su berkaitan penyediaan pemakanan yang sihat untuk bayi dan kanak-kanak. Segala ilmu, petua dikongsi dan banyak manfaat boleh diperolehi daripada kumpulan ini.

Ohh...ke laut sungguh ana berceloteh. Sebenarnya nak kongsi tips dari buku yang telah menyentapkan hati mak nih! Hehe... takpe. Better late then never. Betul tak? Apa-apa pun niat untuk membesar dan mendidik anak-anak agar menjadi anak yang bijak, bertakwa dan berjaya dunia akhirat tercapai tak kisahlah dengan apa cara didikan yang diberikan asalkan tidak terpesong dari landasan agama. Meh kita kongsi serba sedikit ilmu dari minah salleh nih. Ini adalah yang ana faham dan ana translate dalam bahasa yang mudah. Tetapi kalau ada kesilapan dalam proses alih bahasa ni, ana mohon maaf banyak-banyak yer.
Kata Kristina Murrin ada 10 langkah untuk mendidik anak-anak yang sihat dan gembira:
1. Diet pemakanan yang sihat
2. Senaman kecergasan/ aktiviti fizikal
3. Tidur/ rehat yang mencukupi
4. Pelajaran/ pendidikan
5. Kasih sayang dan doa -spiritual/ dalaman/ rohani
6. Disiplin dan sempadan
7. Keterlibatan ibu bapa dalam kehidupan/ aktiviti anak-anak
8. Hormat/ tangggungjawab
9. Keselamatan
10. Komunikasi

Haa.. dapat bayangkan tak daripada point2 yang disenaraikan di atas? hehe...tengoklah bila2 rajin kita share lagi tips2 nak jadi mak nih..ahaks! Kalo ada tips tambahan, bolehlah share sesama kat sini. Untuk yang berminat nak tau lebih lanjut penerangan tentang point2 di atas boleh dapatkan buku ini di pasaran. Ceh! Siap promo macam lah leh dapat percent! Kekeke... taklah...sharing is caring kan... berkongsi ilmu itu lebih baik, supaya sama-sama boleh dapat manfaat...


Followers

Kami sudah ber-6... ^__^

Kami sudah ber-6... ^__^